|
BADANIE I OCENA JAKOŚCI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
KĘDZIORA WŁ. wydawnictwo: WYD UE KRAKÓW , rok wydania 2012, wydanie I cena netto: 73.00 Twoja cena 69,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka BADANIE I OCENA JAKOŚCI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Niniejszy podręcznik obejmuje zagadnienia związane z badaniem składu oraz
właściwości produktów spożywczych i przeznaczony jest dla studentów kierunku
towaroznawstwa. W pracy przedstawiono przede wszystkim metody chemiczne, ale także
elementy analizy instrumentalnej i oceny organoleptycznej. Ze względu na rozległy zakres
tematyczny opracowania i konieczność dostosowania go do programu nauczania dokonano
wyboru grup produktów spożywczych oraz cech jakości, a także metod ich badania.
W opracowaniu uwzględniono następujące działy produktów spożywczych: ziarno zbóż i
przetwory zbożowe, pieczywo, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, produkty owocowe i
warzywne, kawa i herbata, wyroby przemysłu fermentacyjnego, miód i wyroby cukiernicze,
mięso i przetwory mięsne, mleko, jaja oraz tłuszcze. W doborze cech i metod badania
poszczególnych grup produktów spożywczych uwzględniono przede wszystkim te cechy i
metody, które są ujęte w normach ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny (PN)
i Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO). Skoncentrowano uwagę na metodach
stosowanych w analizie żywności, możliwych do wykorzystania w przeciętnie wyposażonym
laboratorium.
Władysław Kędzior
1. Badanie i ocena ziarna zbóż.
2. Badanie i ocena przetworów zbożowych.
3. Badanie i ocena pieczywa.
4. Badanie i ocena ziemniaków oraz przetworów ziemniaczanych.
5. Badanie i ocena produktów owocowych i warzywnych.
6. Badanie i ocena kawy oraz herbaty.
7. Badanie i ocena wyrobów przemysłu fermentacyjnego.
8. Badanie i ocena miodu oraz wyrobów cukierniczych.
9. Badanie i ocena mięsa i przetworów mięsnych.
10. Badanie i ocena mleka.
11. Badanie i ocena jaj.
12. Badanie i ocena tłuszczów jadalnych.
273 strony, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|