ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 73.00 69,35   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

BADANIE I OCENA JAKOŚCI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH


KĘDZIORA WŁ.

wydawnictwo: WYD UE KRAKÓW , rok wydania 2012, wydanie I

cena netto: 73.00 Twoja cena  69,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

BADANIE I OCENA JAKOŚCI PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH


Niniejszy podręcznik obejmuje zagadnienia związane z badaniem składu oraz właściwości produktów spożywczych i przeznaczony jest dla studentów kierunku towaroznawstwa. W pracy przedstawiono przede wszystkim metody chemiczne, ale także elementy analizy instrumentalnej i oceny organoleptycznej. Ze względu na rozległy zakres tematyczny opracowania i konieczność dostosowania go do programu nauczania dokonano wyboru grup produktów spożywczych oraz cech jakości, a także metod ich badania.


W opracowaniu uwzględniono następujące działy produktów spożywczych: ziarno zbóż i przetwory zbożowe, pieczywo, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, produkty owocowe i warzywne, kawa i herbata, wyroby przemysłu fermentacyjnego, miód i wyroby cukiernicze, mięso i przetwory mięsne, mleko, jaja oraz tłuszcze. W doborze cech i metod badania poszczególnych grup produktów spożywczych uwzględniono przede wszystkim te cechy i metody, które są ujęte w normach ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny (PN) i Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (ISO). Skoncentrowano uwagę na metodach stosowanych w analizie żywności, możliwych do wykorzystania w przeciętnie wyposażonym laboratorium.

Władysław Kędzior


1. Badanie i ocena ziarna zbóż.
2. Badanie i ocena przetworów zbożowych.
3. Badanie i ocena pieczywa.
4. Badanie i ocena ziemniaków oraz przetworów ziemniaczanych.
5. Badanie i ocena produktów owocowych i warzywnych.
6. Badanie i ocena kawy oraz herbaty.
7. Badanie i ocena wyrobów przemysłu fermentacyjnego.
8. Badanie i ocena miodu oraz wyrobów cukierniczych.
9. Badanie i ocena mięsa i przetworów mięsnych.
10. Badanie i ocena mleka.
11. Badanie i ocena jaj.
12. Badanie i ocena tłuszczów jadalnych.


273 strony, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022