Historia żywności
Jak żywność zmieniała świat
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań
fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost
głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka.
Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie)
owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną
zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe.
O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor
tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943).
Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych
przemian.
Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy
francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów
ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy
kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet
opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym,
uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii
produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak
specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi
prawdziwie wykwintną food for thought.
408 stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka