ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 58.00 55,10   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ CZ.3 METODY KSZTAŁTOWANIA JAKOŚCI W ORGANIZACJI


ŁADOŃSKI W. SZOŁTYSEK K. RED

wydawnictwo: WYD UE WROCŁAW , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 58.00 Twoja cena  55,10 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Jest to trzecia część skryptu pod ogólnym tytułem Zarządzanie jakością.

Omówiono w niej standard jako narzędzie oraz wzorzec systemu i procesu jakości w organizacji, zespołowe metody działania w organizacji i statystyczne podejście do tych działań, tradycyjne i nowe narzędzia jakości, a także metody oraz techniki doskonalenia i projektowania procesów jakościowych w organizacjach.

Książkę wzbogacono licznymi przykładami zastosowań przedstawionych metod i narzędzi jakościowych.


Spis treści:

Przedmowa
1. Standard jako podstawa zarządzania jakością
1.1. Wprowadzenie
1.2. Standard jako wzorzec systemu i procesu
1.3. Klasyfikacja i znaczenie standardów
1.4. Czynniki wpływające na wartość standardów
1.5. Jakość i znaczenie standardów
1.6. Weryfikacja i walidacja standardów
1.7. Rozwiązywanie problemów i doskonalenie standardów
Literatura


2. Metody rozwiązywania problemów jakościowych
2.1. Praca zespołowa w zarządzaniu jakością
2.1.1. Idea zespołowego kształtowania jakości w organizacji
2.1.2. Koła jakości jako forma pracy zespołowej w organizacji
2.1.2.1. Idea kół jakości
2.1.2.2. Przedmiot działalności kół jakości
2.1.2.3. Zalety i wady kół jakości
Literatura
2.2. Burza mózgów i inne metody pracy zespołowej
2.2.1. Wprowadzenie
2.2.2. Podstawy teoretyczne
2.2.3. Metody pracy w małych grupach (interaktywne)
2.2.4. Metody paralelne
2.2.5. Techniki mieszane
Literatura
2.3. Statystyczna kontrola procesu (SPC)
2.3.1. Wprowadzenie do SPC
2.3.2. Etymologia SPC
2.3.3. Idea SPC
2.3.4. Metody i narzędzia stosowane w SPC
2.3.4.1. Karty kontrolne
2.3.4.2. Arkusze kontrolne
2.3.4.3. Histogramy
2.3.4.4. Analiza zdolności jakościowej procesu i maszyn
Literatura


3. Tradycyjne narzędzia rozwiązywania problemów jakościowych
3.1. Diagram Pareta-Lorenza
3.1.1. Podstawy teoretyczne
3.1.2. Etapy tworzenia diagramu Pareta-Lorenza
3.1.3. Przykłady zastosowania wykresu Paret-Lorenza
Literatura
3.2. Diagram Ishikawy
3.2.1. Podstawy teoretyczne
3.2.2. Etapy tworzenia diagramu Ishikawy
3.2.3. Przykłady praktycznego zastosowania diagramu Ishikawy
Literatura
3.3. Histogramy
3.3.1. Podstawy teoretyczne
3.3.2. Kroki tworzenia histogramu
3.3.3. Rodzaje histogramów
3.3.4. Przykłady praktycznego zastosowania histogramu
Literatura
3.4. Schematy blokowe
3.4.1. Podstawy teoretyczne
3.4.2. Etapy tworzenia schematów blokowych
Literatura
3.5. Arkusze kontrolne
Literatura
3.6. Karty kontrolne
3.6.1. Wprowadzenie do SPC
3.6.2. Karty kontrolne Shewharta (KKS)
3.6.3. Etapy tworzenia kart kontrolnych Shewharta
3.6.3.1. Projektowanie kart kontrolnych Shewharta
3.6.3.2. Ogólne zasady konstrukcji karty kontrolnej Shewharta
3.6.3.3. Rodzaje kart kontrolnych Shewharta
3.6.3.4. Karty kontrolne dla cech liczbowych
3.6.4. Przykład zastosowania karty kontrolnej dla cech liczbowych i alternatywnych
3.6.5. Zadania do rozwiązania
3.6.6. Zdolność jakościowa procesu
3.6.6.1. Wprowadzenie
3.6.6.2. Analiza zdolności jakościowej maszyny i procesu
3.6.6.3. Ocena procesu na podstawie zdolności jakościowej procesu
3.6.6.4. Przykład wykorzystania obliczenia wskaźników zdolności C i C pk
3.6.6.5. Zadania do rozwiązania
Literatura


4. Nowe narzędzia zarządzania jakością
4.1. Wprowadzenie
4.2. Diagram pokrewieństwa
4.2.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.2.2. Etapy tworzenia diagramu pokrewieństwa
4.2.3. Przykłady praktycznego zastosowania diagramu pokrewieństwa
4.3. Diagram zależności
4.3.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.3.2. Etapy tworzenia diagramu zależności
4.3.3. Przykłady praktycznego zastosowania diagramu zależności
4.4. Diagram systematyki
4.4.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.4.2. Etapy tworzenia diagramu systematyki
4.4.3. Praktyczne zastosowanie diagramu systematyki
4.5. Diagram macierzowy (tablicowy)
4.5.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.5.2. Etapy tworzenia diagramu macierzowego
4.5.3. Przykłady praktycznego zastosowania diagramu macierzowego
4.6. Macierzowa analiza danych
4.6.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.6.2. Etapy tworzenia macierzowej analizy danych
4.6.3. Przykłady zastosowania macierzowej analizy danych
4.7. Diagram planowania procesu decyzyjnego
4.7.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.7.2. Etapy tworzenia diagramu PDPC
4.7.3. Przykłady zastosowania diagramu planowania procesu decyzyjnego
4.8. Diagram strzałkowy
4.8.1. Charakterystyka i zastosowanie
4.8.2. Etapy tworzenia diagramu strzałkowego
4.8.3. Przykłady praktycznego zastosowania diagramu strzałkowego
Literatura


5. Metody oraz techniki projektowania i doskonalenia jakości w organizacji
5.1. Inżynieria jakości Taguchiego
Literatura
5.2. Zasada Poka-Yoke
Literatura
5.3. FMEA - analiza rodzajów i skutków możliwych błędów
5.3.1. Charakterystyka i zastosowanie
5.3.2. Etapy przebiegu analizy FMEA
5.3.3. Przykłady praktycznego zastosowania metody
Literatura
5.4. QFD (Quality Function Deployment) - metoda dopasowania funkcji jakości
5.4.1. Charakterystyka i zastosowanie
5.4.2. Etapy przebiegu analizy QFD
Literatura
5.5. Kaizen - metoda ciągłego doskonalenia jakości
5.5.1. Charakterystyka i zastosowanie
5.5.2. Szczegółowa analiza pięciu kroków właściwego utrzymywania stanowiska pracy
5.5.3. Sposób postępowania - tzw. historia kaizen
Literatura


6. Studium przypadków rozwiązywania problemów poprawy i doskonalenia jakości
6.1. Wprowadzenie
6.2. Przykłady praktycznego zastosowania metod i technik doskonalenia jakości
Literatura


Spis rysunków
Spis tabel


268 stron, B5, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ CZ.2. OCHRONA JAKOŚCI WYROBÓW W ŁAŃCUCHU LOGIST
ŁADOŃSKI W. SZOŁTYSEK K. RED. / LOGISTYCZNYM

- ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ. CZ 1. SYSTEMY JAKOŚCI W ORGANIZACJI
RED. ŁADOŃSKI W. SZOŁTYSEK K.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022