Od dnia 1 maja 2004 r. kierujący sklepem spożywczym ma obowiązek wdrożyć i
stosować zasady systemu HACCP. Warunkiem wstępnym do opracowania i wdrażania zasad
systemu HACCP są zasady dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej GMP/GHP, które
zostały omówione w Poradniku opracowania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP i Dobrej
Praktyki Higienicznej GHP z przykładowo wypełnioną dokumentacją. Sklep spożywczy, B.
Jackiewicz, wyd. ODDK.
Autorka - specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej
Inspekcji Sanitarnej - w sposób przystępny, w oparciu o przykładowy sklep z Poradnika
GMP/GHP, wyjaśnia jak wdrożyć i stosować zasady systemu HACCP w sklepie spożywczym.
Każdy etap wdrażania zasad systemu, opisy produktów, analiza zagrożeń oraz
wyznaczanie krytycznych punktów kontrolnych zostały zilustrowane za pomocą
przykładów.
Wstęp
- Zasady systemu HACCP
- Kolejność wdrażania systemu HACCP
- Opracowanie i wdrażanie zasad systemu HACCP dla sklepu spożywczego i
instruktaż krok po kroku
- Przykładowa dokumentacja zasad systemu HACCP dla sklepu spożywczego
Literatura
71 stron A4; miękka oprawa