O sztuce kulinarnej
(Ksi±g dziesiêæ)
Tekst, przek³ad i komentarz Ireneusz Miko³ajczyk i S³awomir Wyszomirski
Szczê¶liwie zachowane do naszych czasów dzie³ko pod tytu³em "De re
coquinaria", którego autorstwo przypisuje siê Apicjuszowi, pod wieloma wzglêdami
jest utworem niezwyk³ym i cennym dla wspó³czesnego badacza staro¿ytnej sztuki
kulinarnej. Ju¿ sam fakt, i¿ jest ono jedyn± ksi±¿k± kucharsk± spo¶ród wielu,
jakie znane by³y ¶wiatu antycznemu w krêgu kultury ¶ródziemnomorskiej, czyni je
bezcennym zabytkiem pi¶miennictwa rzymskiego.
Fragment wstêpu
Wstêp / 3
Bibliografia / 18
Apicjusz, O sztuce kulinarnej
ks. I Zapobiegliwy kucharz / 28
ks. II O potrawach z siekanego miêsa / 48
ks. III O potrawach z warzyw / 60
ks. IV O potrawach ró¿nych / 82
ks. V O potrawach z warzyw str±czkowych / 118
ks. VI O potrawach z drobiu / 138
ks. VII O potrawach wykwintnych / 160
ks. VIII O potrawach z czworonogów / 192
ks. IX O potrawach z fauny morskiej / 230
ks. X O sosach do ryb 244
Identyfikacja ro¶lin i przypraw pochodzenia ro¶linnego u Apicjusza / 295
Wykaz miar rzymskich / 310
314 stron, Format: 148 x 210 mm, oprawa miêkka