ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

TOWAROZNAWCZA OCENA OPAKOWAŃ ŻYWNOŚCI STOSOWANYCH W TECHN.MIKROFALOWEJ


MELSKI K.

wydawnictwo: WYD UE POZNAŃ , rok wydania 2012, wydanie I

cena netto: 47.20 Twoja cena  44,84 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

TOWAROZNAWCZA OCENA OPAKOWAŃ ŻYWNOŚCI STOSOWANYCH W TECHNICE MIKROFALOWEJ


Spis skrótów i symboli 5
Wstęp 7

1. WPROWADZENIE - CEL PRACY, HIPOTEZY BADAWCZE 11

2. ISTOTA OGRZEWANIA MIKROFALOWEGO 17
2.1. Wprowadzenie 17
2.2. Interakcja promieniowania mikrofalowego z materią 17
2.3. Efekt atermiczny oddziaływania mikrofal z materią 26
2.4. Opakowanie jako czynnik determinujący jakość produktu 28
2.5. Oddziaływanie opakowanie/produkt/promieniowanie 30

3. PERSPEKTYWY WYKORZYSTANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH 34
3.1. Polimery biodegradowalne - właściwości, wymagania 34
3.2. Zagospodarowanie biodegradowalnych odpadów opakowaniowych 40
3.3. Wybrane bariery szerokiego zastosowania polimerów biodegradowalnych. . . 43
3.4. Inne „ekologiczne" materiały opakowaniowe 47
3.5. Perspektywy zastosowania „proekologicznych" opakowań żywności przeznaczonej do ogrzewania mikrofalowego 50

4. ODDZIAŁYWANIE PROMIENIOWANIA MIKROFALOWEGO Z POLIMEROWYMI MATERIAŁAMI OPAKOWANIOWYMI 52
4.1. Przedmiot i metody badań 52
4.1.1. Założenia dotyczące warunków eksperymentów 52
4.1.2. Urządzenie badawcze 54
4.1.3. Warunki procesu 55
4.1.4. Materiały wykorzystane w badaniach 57
4.1.5. Analiza statystyczna wyników 59
4.2. Wpływ promieniowania mikrofalowego na właściwości mechaniczne 60
4.2.1. Znaczenie parametrów mechanicznych 60
4.2.2. Metodyka badań wytrzymałościowych 61
4.2.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na naprężenie zrywające.  62
4.2.4. Wpływ promieniowania mikrofalowego na wydłużenie przy zerwaniu 66
4.2.5. Podsumowanie 69
4.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na migrację składników opakowania do produktu 69
4.3.1. Znaczenie zjawisk migracyjnych dla właściwości opakowanego produktu 69
4.3.2. Metodyka badań migracji globalnej 73
4.3.3. Wpływ promieniowania mikrofalowego na poziom migracji globalnej 74
4.3.4. Podsumowanie 78
4.4. Wpływ promieniowania mikrofalowego na zdolność do biodegradacji 79
4.4.1. Metodyka i materiały użyte w badaniu 79
4.4.2. Rezultaty polowego badania procesu biodegradacji 81

5. OGRZEWANIE MIKROFALOWE W ZACHOWANIACH KONSUMENTÓW INDYWIDUALNYCH 89
5.1. Przesłanki i metodologia badań 89
5.2. Zakres i sposoby wykorzystania kuchenek mikrofalowych w gospodarstwach domowych 94
5.3. Naczynia i opakowania wykorzystywane do mikrofalowego ogrzewania żywności 100
5.4. Zalety i wady mikrofalowego ogrzewania żywności w opinii konsumentów 105
5.5. Znajomość zagadnień związanych z właściwościami mikrofal 110
5.6. Podsumowanie 114

6. ZAKOŃCZENIE 116

ANEKS
Część A
Wyniki badań w zakresie naprężenia zrywającego 119
Część B
Wyniki badań w zakresie wydłużenia przy zerwaniu 136
Część C
Wyniki badań w zakresie migracji globalnej 153
Część D
Kwestionariusz ankietowy wykorzystany w badaniach 162
Literatura 166
Spis tabel 178
Spis rysunków 180


180 stron, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022