Ekonomika w rolnictwie jest podręcznikiem składającym się z dwóch części,
przeznaczonym do nauki zawodów: technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji
rolnictwa oraz w szkołach policealnych.
Część I zawiera definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych.
Obejmuje treści wprowadzające: charakterystykę produkcji rolniczej, czynniki produkcji,
organizację gospodarstwa rolnego, klasyfikację kosztów. Omówione są warunki
funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne
rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka
strukturalna w Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków,
ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska.
Podręcznik zawiera liczne przykłady oraz zestaw pytań umożliwiających samodzielną
pracę ucznia.
Część II obejmuje tematy: działania marketingowe w agrobiznesie,
funkcjonowanie przedsiębiorstwa i rachunkowość. Omówiono również prawne podstawy
zakładania gospodarstw agroturystycznych.
247 stron, B5, miękka oprawa