Wszyscy interesujemy się żywnością. Ona warunkuje nasze istnienie. Mamy
świadomość, że od jej jakości w dużym stopniu zależy nasze zdrowie i jakość
naszego życia. Jednocześnie gwałtowny rozwój produkcji i przetwórstwa żywności na
skalę masową wywołuje u konsumentów poczucie utraty kontroli nad tym, co spożywają.
Postępujące procesy globalizacyjne to poczucie pogłębiają. Przed władzami stoi teraz
- obok odwiecznego zadania wyżywienia obywateli - zadanie zapewnienia, że żywność
będzie bezpieczna.
Jakie mechanizmy polityczne i prawne stoją na straży tego
bezpieczeństwa?
Jaka jest skala problemu bezpieczeństwa żywności i jakie są podstawowe zagrożenia w
tym względzie?
Jakie służby i uregulowania prawne mają nas przed nimi chronić?
Oto główne tematy tej książki.
Spis treści:
Przedmowa
Wprowadzenie
Stanisław Kowalczyk
Rozdział I. Globalizacja, agrobiznes i produkcja żywności
Stanisław Kowalczyk
1. Żywność i konsument a globalizacja
2. Definiowanie globalizacji
3. Periodyzacja globalizacji
4. Teorie globalizacji
5. Zmiany strukturalne w przemyśle spożywczym - KTN
6. Przesłanki globalizacji produkcji żywności
7. Światowy handel żywnością (główne tendencje)
8. Bezpieczeństwo i fałszowanie żywności w historii
9. Pojęcie fałszowania żywności
10. Światowy system bezpieczeństwa żywności
11. Globalizacja i żywność - konsekwencje dla przyszłości
Rozdział II. Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego
Jerzy Małysz
1. Istota i warunki bezpieczeństwa żywnościowego
2. Interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego w erze globalizacji
3. Współczesna polityka żywnościowa
Rozdział III. Współczesny "problem żywnościowy"
Jerzy Małysz
1. Na czym polega globalny charakter "problemu żywnościowego"?
2. Jakie miejsce zajmuje żywność w strukturze naszych potrzeb?
3. Jaki jest wpływ globalizacji na bezpieczeństwo żywnościowe?
4. Motywy wyboru konsumenta
5. Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościowe
6. Rodzaje ryzyka dla producentów i konsumentów żywności
Rozdział IV. Prawne aspekty działania systemów bezpieczeństwa żywności w
Unii Europejskiej oraz Stanach Zjednoczonych ze szczególnym uwzględnieniem organizmów
genetycznie modyfikowanych
Agnieszka Szymecka
1. Europejski system bezpieczeństwa żywności
2. Amerykański system bezpieczeństwa żywności
3. Regulacja organizmów genetycznie modyfikowanych
4. Systemy bezpieczeństwa żywności: aspekty porównawcze
Rozdział V. System bezpieczeństwa żywności w Polsce - ochrona konsumenta przed
zafałszowaniami żywności
Michał Szymaniak
1. Bezpieczeństwo żywności - podstawowe cele prawa żywnościowego
2. Pojęcie zafałszowania żywności - regulacje wspólnotowe i krajowe
3. Charakterystyka systemu bezpieczeństwa żywności w Polsce
4. Ochrona rynku przed żywnością niespełniającą wymagań bezpieczeństwa
5. System urzędowej kontroli żywności a możliwości ochrony interesów konsumenta
6. Propozycje rozwiązań prawnych de lege ferenda
Rozdział VI. Codex Alimentarius jako przykład międzynarodowej inicjatywy w
zakresie kontroli żywności i ochrony konsumentów Marta Sobieraj
1. Geneza Codex Alimentarius
2. Powstanie Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
3. Nowe znaczenie Codex Alimentarius
4. Struktura Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
5. Procedura opracowywania norm kodeksowych
Rozdział VII. Jakość żywności i bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów wobec
nieuczciwych praktyk firm spożywczych Stanisław Kowalczyk
1. Ochrona konsumentów - podstawy prawne
2. Krajowy system kontroli żywności
3. Wyniki kontroli jakości żywności - skala zafałszowań
4. W stronę paradygmatu jakości żywności
Rozdział VIII. Z historii fałszowania żywności
Stanisław Kowalczyk
1. Piśmiennictwo o fałszowaniu żywności
2. Skala fałszowania żywności
3. O prawo żywnościowe i ochronę konsumenta
Podsumowanie
Stanisław Kowalczyk
303 strony, B5, oprawa twarda