Podręcznik przeznaczony dla uczniów technikum rolniczego, ogrodniczego,
technologii żywności i gospodarstwa domowego, weterynarii, hodowli koni oraz dla
słuchaczy szkoły policealnej.
Podręcznik zawiera informacje dotyczące miejsca agrobiznesu w gospodarce
narodowej, procesów integracyjnych wewnątrz agrobiznesu, ogniw agrobiznesu i ich
funkcji. Omówiono w nim przestrzenne, ekologiczne i międzynarodowe aspekty agrobiznesu.
1. System agrobiznesu
1.1. Agrobiznes – pojęcia i funkcje
1.2. Struktura polskiego agrobiznesu
2. Procesy integracyjne wewnątrz agrobiznesu
2.1. Pojęcie, istota i formy integracji gospodarczej
2.2. Kontrakt jako forma częściowej integracji pionowej
2.3. Cele integracji w gospodarce żywnościowej
3. Ogniwa agrobiznesu i ich funkcje
3.1. Gałęzie przemysłu środków produkcji dla rolnictwa oraz związane z nimi usługi
3.2. Przemysły wytwarzające środki produkcji dla przemysłu spożywczego oraz związane
z nimi usługi
3.3. Rolnictwo jako ogniwo agrobiznesu
3.4. Rybołówstwo i rybactwo śródlądowe, leśnictwo i łowiectwo
3.5. Przetwórstwo surowców rolniczych i przemysł rolno-spożywczy
3.6. Skup surowców rolnych, przechowalnictwo i transport oraz hurtowy i detaliczny handel
żywnością
3.7. System usług w agrobiznesie
4. Otoczenie rynkowe agrobiznesu
4.1. Rynkowa orientacja działalności
4.2. Podaż i popyt
4.3. Zachowania rynkowe
4.4. Mechanizm kształtowania się cen
4.5. Niecenowe instrumenty regulowania rynku
4.5.1. Cła i instrumenty paracelne
4.5.2. Opłaty wyrównawcze
4.5.3. Kontyngenty kwotowe
4.5.4. Podatek od towarów i usług (VAT)
4.5.5. Kredyty preferencyjne
4.5.6. Kursy dewizowe
5. Instytucje związane z agrobiznesem
5.1. System bankowy agrobiznesu
5.2. System ubezpieczeń w agrobiznesie
5.3. Rynki zorganizowane
5.4. Nowe instytucje rządowe
5.5. Instytucje doradcze i fundacje
5.6. Samorząd terytorialny
5.7. Samorządowe organizacje rolników
6. Agrobiznes a konsumpcja żywności
6.1. Wyznacznik konsumpcji żywności
6.2. Wyżywienie ludności
6.3. Zalecenia żywieniowe
7. Przestrzenne aspekty agrobiznesu
7.1. Pojęcie i struktura gospodarki przestrzennej
7.2. Organizacja rynku produktów rolno-żywnościowych
7.3. Lokalizacja produkcji rolniczej
7.4. Strefy żywicielskie i zagłębia żywnościowe
8. Ekologiczne aspekty agrobiznesu
8.1. Gospodarka a ekologia
8.2. Narzędzia ochrony środowiska
8.3. Rolnictwo ekologiczne – pojęcia i metody
8.4. Produkcja zdrowej żywności
8.5. Mocne i słabe strony produktów ekologicznych
9. Międzynarodowe aspekty agrobiznesu
9.1. Międzynarodowy podział pracy w gospodarce żywnościowej
9.2. Korzyści z otwarcia gospodarki narodowej – koszty komparatywne
9.3. Polskie rolnictwo a integracja z krajami UE
9.4. Procesy integracyjne gospodarki żywnościowej
9.5. Uwarunkowania wzrostu eksportu artykułów rolno-spożywczych
10. Agrobiznes a bezpieczeństwo żywnościowe
10.1. Bezpieczeństwo żywnościowe
10.2. Jakość zdrowotna żywności
10.3. Rola agrobiznesu w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego
Bibliografia
168 stron, oprawa miękka