ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 32.40 30,78   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

EKONOMIKA W ROLNICTWIE 2 PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU TECHNIKUM


JABŁONKA R. MIRONIUK A.

wydawnictwo: REA , rok wydania 2007, wydanie I

cena netto: 32.40 Twoja cena  30,78 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Część 2 obejmuje tematy; działania marketingowe w agrobiznesie, funkcjonowanie przedsiębiorstwa i rachunkowość.


Rozdział 1
Działania marketingowe w agrobiznesie
1.1. Istota marketingu i jego funkcje
1.1.1. Podstawowe pojęcia związane z marketingiem
1.1.2. Podstawowe funkcje marketingu
1.2. Charakterystyka potrzeb konsumentów
1.3. Segmentacja rynku
1.4. Informacja i badania marketingowe
1.4.1. Informacja marketingowa i jej rodzaje
1.4.2. Cel i znaczenie badań marketingowych
1.4.3. Przedmiot badań marketingowych
1.4.4. Metody prowadzenia badań marketingowych
1.4.5. Metody doboru próby do badań
1.4.6. Charakterystyka metod badań marketingowych
1.5. Narzędzia marketingowe
1.5.1. Produkt
1.5.2. Cena jako narzędzie marketingu mix
1.5.3. Dystrybucja
1.5.4. Promocja sprzedaży
1.5.5. Strategie marketingowe w przedsiębiorstwie
1.6. Decyzje marketingowe w przedsiębiorstwach usługowych
1.7. Plan marketingowy
1.8. Przepisy prawne regulujące działalność marketingową

Rozdział 2
Funkcjonowanie przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej
2.1. Wiadomości wstępne
2.1.1. Działalność gospodarcza
2.1.2. Klasyfikacja przedsiębiorstwa ze względu na formę organizacyjno-prawną
2.1.3. Struktura organizacyjna podmiotów gospodarczych
2.2. Małe przedsiębiorstwo na rynku
2.2.1. Charakterystyka małych przedsiębiorstw
2.2.2. Rejestracja działalności gospodarczej przez małe przedsiębiorstwa
2.3. Rodzaje działalności w przedsiębiorstwie
2.3.1. Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług
2.3.2. Działalność produkcyjna
2.3.3. Działalność handlowa
2.3.4. Działalność usługowa
2.4. Cele i funkcje przedsiębiorstwa
2.5. Finansowanie działalności przedsiębiorstwa
2.5.1. Kapitał własny
2.5.2. Kapitały obce
2.6. Planowanie i kontrola w przedsiębiorstwie
2.6.1. Rodzaje planowania
2.6.2. Kontrola w przedsiębiorstwie
2.6.3. Biznesplan przedsiębiorstwa

Rozdział 3
Kadra kierownicza i pracownicy w przedsiębiorstwie
3.1. Pracodawcy i pracownicy w firmie
3.1.1. Wprowadzenie
3.1.2. Planowanie zasobów ludzkich
3.1.3. Formy zatrudnienia pracowników
3.1.4. Obowiązki pracodawcy i pracowników w świetle przepisów Kodeksu pracy
3.1.5. Kontakty interpersonalne w firmie
3.1.6. Dyskryminacja i mobbing
3.1.7. Wynagrodzenie za pracę
3.1.8. Pozapłacowe sposoby motywowania pracowników
3.1.9. Urlopy pracownicze
3.1.10. Zarządzanie zasobami ludzkimi
3.2. Przygotowanie do wejścia na rynek pracy
3.2.1. Popyt i podaż na rynku pracy, konkurencja
3.2.2. Bezrobocie - przyczyny i skutki
3.2.3. Bezrobotni i ich uprawnienia
3.2.4. Działania związane z poszukiwaniem pracy
3.2.5. Dokumentacja związana ze staraniem się o pracę
3.2.6. Rozmowa kwalifikacyjna

Rozdział 4
Rachunkowość w przedsiębiorstwie
4.1. Wprowadzenie do rachunkowości
4.1.1. Uregulowania prawne dotyczące prowadzenia rachunkowości
4.1.2. Znaczenie rachunkowości
4.1.3. Rodzaje rachunkowości
4.1.4. Zasady rachunkowości
4.2. Bilans
4.2.1. Wstęp
4.2.2. Klasyfikacja i charakterystyka aktywów
4.2.3. Spis z natury
4.2.4. Umorzenie i amortyzacja
4.2.5. Wycena poszczególnych składników majątku
4.2.6. Kapitały i ich klasyfikacja
4.2.7. Bilans majątkowy
4.3. Wybrana dokumentacja działalności gospodarczej
4.3.1. Klasyfikacja dokumentów
4.3.2. Zasady sporządzania i kontroli dokumentów
4.3.3. Przykładowa dokumentacja działalności gospodarczej
4.4. Rachunkowość podatkowa
4.4.1. Ubezpieczenie społeczne w prowadzeniu działalności gospodarczej
4.4.2. Karta podatkowa
4.4.3. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych
4.4.4. Podatkowa księga przychodów i rozchodów
4.4.5. Ustalanie wysokości podatku na zasadach ogólnych
4.4.6. Rozliczanie się z urzędem skarbowym z tytułu podatku dochodowego
4.4.7. Ewidencja dla celów podatku VAT - rejestr zakupu i sprzedaży
4.4.8. Rozliczenie z urzędem skarbowym z tytułu podatku VAT
4.5. Uproszczona rachunkowość rolnicza
4.5.1. Rachunkowość rolnicza w krajach UE i w Polsce
4.5.2. Znaczenie prowadzenia zapisów rachunkowych
4.5.3. Dokumenty źródłowe polskiego FADN
4.5.4. Ustalanie dochodu rolniczego na podstawie prowadzonych zapisów
4.5.5. Raport Indywidualny Gospodarstwa Rolnego

Rozdział 5
Agroturystyka jako dodatkowe źródło dochodów w gospodarstwie rolnym
5.1. Wprowadzenie
5.2. Zakładanie gospodarstwa agroturystycznego
5.2.1. Przygotowanie oferty
5.5.1. Formalności związane z zakładaniem gospodarstwa agroturystycznego
5.5.2. Założenie konta bankowego
Literatura


319 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022