Liczmy kalorie
Książka w wygodnym, kieszonkowym wydaniu jest przeznaczona dla osób, które stosują
dietę niskoenergetyczną.
Autorki omawiają grupy produktów spożywczych i ich udział w codziennej diecie, a
także zapotrzebowanie na energię, białko, węglowodany i tłuszcze w zależności od
płci i wieku.
Dla czytelników dbających o swój wygląd i przestrzegających ściśle parametrów
podano sposób obliczenia BMI, czyli wskaźnika masy ciała.
W tabelach można znaleźć wartość odżywczą popularnych produktów spożywczych
wyrażoną w gramach i porcjach, co ułatwia korzystanie z tabel na co dzień.
W trzecim, uaktualnionym wydaniu książki - zgodnie z nowymi krajowymi oraz
wspólnotowymi przepisami prawnymi do obliczania wartości energetycznej - zastosowano
współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Wprowadzenie
Potrzeby energetyczne człowieka
Wartość energetyczna
· Procent energii z białka, tłuszczu i
węglowodanów
Wybrane składniki odżywcze
· Białko
· Tłuszcz
· Węglowodany
· Błonnik pokarmowy
Podsumowanie
Piśmiennictwo
Tabele wartości energetycznej i zawartości wybranych składników odżywczych
Skorowidz
320 stron, Format: 17.0x12.0cm, oprawa miękka