ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 21.50 20,43   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW 1 ZESZYT ĆWICZEŃ


MIERZEJEWSKA-MAJCHEREK J.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2008, wydanie I

cena netto: 21.50 Twoja cena  20,43 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Każdy rozdział Zeszytu ćwiczeń zawiera odniesienie do standardów wymagań egzaminacyjnych, przypomnienie podstawowych treści nauczania i ćwiczenia w formie różnego rodzaju zadań testowych. Zadania testowe są adekwatne do zadań, z którymi uczeń spotka się na etapie pisemnym egzaminu zewnętrznego. Dominują wśród nich zadania wielokrotnego wyboru, przygotowane zgodnie z zasadami pomiaru dydaktycznego.

Publikacja obejmuje:

- podstawy kultury zawodu;
- podmioty działalności gospodarczej;
- działalność produkcyjną, handlową i usługową;
- gospodarowanie zasobami majątkowymi oraz pozyskiwanie kapitałów i kształtowanie ich struktury.

Zeszyt ćwiczeń może być wykorzystywany przy realizacji programu nauczania

nr 23 02/T-5, SP/ MEN/ 1998.02.24. Szczegółowe informacje zostały zamieszczone we

Wstępie na stronie dziewiątej Zeszytu.

Podręcznik został opracowany na podstawie programu nauczania ekonomiki zawartego w dokumentacji programowej dla zawodu technik ekonomista nr 341[02]/MEN/2008.05.20, który obowiązuje od roku szkolnego 2008/2009.


Spis treści:

Wstęp

CZĘŚĆ I. Elementy kultury zawodu

1. Normy regulujące współżycie międzyludzkie

   1.1. Normy prawne i moralne

   1.2. Reguły obyczajowe. Zwyczaje panujące w kraju i za granicą

   1.3. Kultura dnia codziennego. Zwroty grzecznościowe. Poszanowanie godności człowieka

2. Wizerunek pracownika

   2.1. Higiena osobista. Wygląd zewnętrzny

   2.2. Ubiór i zasady jego doboru. Elegancja a moda

3. Stosunki interpersonalne

   3.1. Kultura osobista w miejscu pracy

   3.2. Struktura procesu komunikowania się. Warunki skutecznej komunikacji. Bariery w komunikowaniu się

   3.3. Zasady pracy w grupie. Asertywność

   3.4. Kontakty z przełożonymi, współpracownikami i klientami

   3.5. Zasady zachowania się w pracy, restauracji, hotelu, podróży. Spotkania towarzyskie

   3.6. Sztuka rozwiązywania konfliktów. Negocjacje

   3.7. Etyka zawodowa

4. Samoocena

CZĘŚĆ II. Działalność produkcyjna, handlowa i usługowa jednostki organizacyjnej

5. Podmioty działalności gospodarczej. Elementy otoczenia przedsiębiorstwa

   5.1. Podmiotowy charakter działalności gospodarczej

   5.2. Przedsiębiorcy i ich oznaczenia. Przedsiębiorca a przedsiębiorstwo

   5.3. Klasyfikacja przedsiębiorstw i ich charakterystyka

   5.4. Elementy otoczenia przedsiębiorstwa

6. Działalność produkcyjna przedsiębiorstwa

   6.1. Surowce i materiały. Klasyfikacja ekonomiczna materiałów

   6.2. Organizacja zaopatrzenia materiałowego w przedsiębiorstwie

   6.3. Normowanie zużycia materiałowego

   6.4. Zapasy materiałowe i ich magazynowanie. Systemy sterowania zapasami

   6.5. Organizacja i przebieg procesu produkcji

   6.6. Zbyt w przedsiębiorstwie produkcyjnym

7. Działalność handlowa przedsiębiorstwa

   7.1. Podstawowe pojęcia, czynności i tendencje występujące w handlu

   7.2. Zakup towarów

   7.3. Gospodarowanie zapasami towarowymi. Wskaźniki rotacji

   7.4. Kontrola gospodarki zapasami towarowymi

   7.5. Formy sprzedaży towarów

   7.6. Zasady organizacji pracy w handlu

   7.7. Obrót towarowy z zagranicą i handel w Unii Europejskiej

8. Działalność usługowa przedsiębiorstwa

   8.1. Charakterystyka usług

   8.2. Reguły klasyfikowania usług w Unii Europejskiej i w Polsce

   8.3. Outsourcing

   8.4. Podstawowa dokumentacja związana z usługami

CZĘŚĆ III. Zasoby majątkowe jednostki organizacyjnej. Źródła finansowania działalności

9. Gospodarowanie zasobami majątkowymi

   9.1. Charakterystyka aktywów trwałych

   9.2. Klasyfikacja i struktura środków trwałych

   9.3. Istota i metody amortyzacji środków trwałych

   9.4. Charakterystyka aktywów obrotowych

   9.5. Rotacja aktywów obrotowych

10. Źródła finansowania działalności jednostki organizacyjnej

   10.1. Elementy składowe kapitałów własnych i obcych

   10.2. Źródła krótkoterminowych kapitałów obcych

   10.3. Źródła długoterminowych kapitałów obcych. Koszt obcego kapitału

   10.4. Alternatywne formy finansowania

 

152 strony, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022