Tematem tej książki jest rachunek kosztów i jego znaczenie w
rachunkowości, a szczególnie w realizacji jej podstawowych celów sprawozdawczych i
decyzyjnych.
Autor przedstawia w niej m.in.: istotę kosztów i kryteria ich klasyfikacji,
rachunek kalkulacyjny kosztów, sposób obliczania kosztów niewykorzystanych zdolności
produkcyjnych, kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów decyzyjnych, rachunek progów
rentowności, modele rachunku kosztów, elementy budżetowania i kontroli jednostki.
Publikacja jest tak pomyślana, by ułatwić proces uczenia się. Każdy rozdział zawiera
niezbędne minimum podstaw teoretycznych analizowanej tematyki, które następnie
wyjaśniane są na konkretnych przykładach. Do utrwalenia wiadomości służą
zamieszczone na końcu każdego rozdziału definicje podstawowych pojęć, pytania testowe
oraz zadania. Wskazana jest także literatura, w której Czytelnik znajdzie poszerzenie
analizowanego tematu.
Wstęp
Część I. Sprawozdawcze aspekty rachunku kosztów
ROZDZIAŁ 1 ISTOTA KOSZTÓW I KRYTERIA ICH KLASYFIKACJI
1. Wprowadzenie
2. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów sprawozdawczych
2.1. Układ rodzajowy kosztów
2.2. Układ funkcjonalny kosztów
2.3. Układ kalkulacyjny kosztów
3. Rachunek zysków i strat według metody porównawczej
4. Rachunek zysków i strat według metody kalkulacyjnej
5. Koszty rozliczane w czasie
6. Przedmiot, obiekt i nośnik kosztów
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 2 RACHUNEK KALKULACYJNY KOSZTÓW
1. Wprowadzenie
2. Przedmiot kalkulacji
3. Rodzaje i metody kalkulacji
3.1. Kalkulacja podziałowa prosta
3.1.1. Kalkulacja podziałowa prosta według metody FIFO
3.1.2. Kalkulacja podziałowa prosta według metody średnioważonej
3.2. Kalkulacja podziałowa współczynnikowa
3.3. Kalkulacja podziałowa odjemna
3.4. Kalkulacja podziałowa procesowa
3.4.1. Metoda bezpółfabrykatowa
3.4.2. Metodapółfabrykatowa
3.5. Kalkulacja doliczeniowa
3.6. Rachunek kosztów działań
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 3 KOSZTY NIEWYKORZYSTANYCH ZDOLNOŚCI PRODUKCYJNYCH
1. Wprowadzenie
2. Koszty wytworzenia produktu według ustawy o rachunkowości
3. Pomiar zdolności produkcyjnych
4. Bieżąca eliminacja kosztów stałych niewykorzystanych zdolności produkcyjnych
5. Okresowa eliminacja kosztów stałych niewykorzystanych zdolności produkcyjnych
Literatura przedmiotu wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
Część II. Decyzyjne aspekty rachunku kosztów
ROZDZIAŁ 4 KRYTERIA KLASYFIKACYJNE KOSZTÓW DLA CELÓW DECYZYJNYCH
1. Wprowadzenie
2. Zachowanie się kosztów w zależności od wielkości produkcji
3. Koszty ekonomiczne a koszty księgowe
4. Koszty relewantne
5. Koszty i przychody krańcowe
6. Kryteria klasyfikacyjne kosztów dla celów kontrolnych
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 5 RACHUNEK PROGÓW RENTOWNOŚCI
1. Wprowadzenie
2. Ilościowy próg rentowności
3. Wartościowy próg rentowności
4. Stopień wykorzystania zdolności produkcyjnych w progu rentowności
5. Wykorzystanie analizy progu rentowności do planowania zysku
6. Graficzna interpretacja progu rentowności
7. Modyfikacje podstawowego modelu analizy progu rentowności
7.1. Pieniężny próg rentowności
7.2. Uwzględnianie podatku dochodowego
8. Analiza progu rentowności produkcj i wieloasortymentowej
9. Ograniczenia i założenia przyjęte przy analizie progu rentowności
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 6 MODELE RACHUNKU KOSZTÓW
1. Wprowadzenie
2. Rachunek kosztów pełnych
3. Rachunek kosztów zmiennych
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 7 RACHUNEK KOSZTÓW STANDARDOWYCH
1. Wprowadzenie
2. Rodzaje standardów
3. Analiza odchyleń kosztów bezpośrednich
3.1. Analiza odchyleń kosztów materiałów
3.2. Analiza odchyleń kosztów robocizny bezpośredniej
4. Analiza odchyleń kosztów pośrednich
4.1. Analiza odchyleń zmiennych kosztów wydziałowych
4.2. Analiza odchyleń stałych kosztów wydziałowych
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 8 ELEMENTY BUDŻETOWANIA I KONTROLI
1. Wprowadzenie
2. Korzyści budżetowania
3. Światowe tendencje w zakresie budżetowania
4. Elementy budżetu
4.1. Budżet sprzedaży
4.2. Budżet produkcji
4.3. Budżet zużycia materiałów bezpośrednich
4.4. Budżet zakupu materiałów bezpośrednich
5. Kontrola wykonania budżetu kosztów materiałów
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
ROZDZIAŁ 9 KOSZTY W TEORII OGRANICZEŃ
1. Wprowadzenie
2. Koncepcja teorii ograniczeń
3. Pomiar w teorii ograniczeń - rachunkowość przerobu
4. Priorytety w teorii ograniczeń
5. Priorytety w rachunku kosztów
6. Priorytety w rachunkowości przerobu
7. Wycena w rachunkowości przerobu
8. Teoria ograniczeń a inne systemy rachunku kosztów
Literatura wykorzystana i zalecana do dalszego studiowania
Podstawowe pojęcia i definicje
Pytania testowe
Zadania
Liczby kontrolne i rozwiązania zadań
Pytania testowe
Zadania
250 stron, B5, oprawa miękka