|
PODSTAWY EKONOMII PODRĘCZNIK CZĘŚĆ 1. MIKROEKONOMIA
SKRZYPEK M. wydawnictwo: FOSZE , rok wydania 2014, wydanie I cena netto: 30.20 Twoja cena 28,69 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Podstawy ekonomii Podręcznik Część 1 Mikroekonomia
Podręcznik do przedmiotu Przedsiębiorca w gospodarce rynkowej, do kształcenia w
zawodzie:
technik ekonomista, na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Słowo wstępne
1. Wstęp do ekonomii
1.1. Przedmiot i zakres ekonomii jako nauki
1.2. Natura i rodzaje potrzeb ludzkich
1.3. Czynniki wytwórcze i racjonalne gospodarowanie
1.4. Krzywa możliwości produkcyjnych i wybór ekonomiczny
1.5. Wartość i wartość użytkowa towaru
1.6. Prawa ekonomiczne i kategorie ekonomiczne
1.7. Testy
2. Mechanizm rynku
2.1. Uproszczony model obiegu gospodarczego
2.2. Pojęcie, cechy i rodzaje rynku
2.3. Pojęcie i rodzaje popytu oraz czynniki go kształtujące
2.4. Prawo popytu i krzywa popytu
2.5. Elastyczność cenowa popytu
2.6. Elastyczność dochodowa popytu
2.7. Elastyczność mieszana popytu
2.8. Pojęcie podaży i czynniki kształtujące podaż rynkową
2.9. Prawo podaży i krzywa podaży
2.10. Elastyczność cenowa podaży
2.11. Równowaga i nierównowaga rynkowa, konsekwencje i sposoby łagodzenia
2.12. Elementy składowe ceny i działanie prawa wartości
2.13. Zastosowanie teorii rynku
2.14. Ćwiczenia i testy
3. Rynek czynników produkcji
3.1. Pracujący i bezrobotni
3.2. Przepływy ludzi na rynku pracy i sposoby zwalczania bezrobocia.
3.3. Równowaga i nierównowaga na rynku pracy
3.4. Funkcje i rodzaje płacy
3.5. Pojęcie, podział i funkcja rynku kapitałowego
3.6. Rodzaje papierów wartościowych i ich podstawowe cechy
3.7. Funkcjonowanie giełdy papierów wartościowych
3.8. Notowania giełdowe
3.9. Fundusze inwestycyjne jako instytucje na rynku kapitałowym
3.10. Wartość pieniądza w czasie
3.11. Ćwiczenia i testy
4. Decyzje ekonomiczne konsumenta
4.1. Konsument i gospodarstwo domowe
4.2. Korzyści i koszty przy podejmowaniu decyzji przez konsumenta..
4.3. Linia ograniczenia budżetowego
4.4. Krzywa obojętności i równowaga konsumenta
4.5. testy
5. Decyzje ekonomiczne producenta
5.1. Typy własności w Polsce i formy organizacyjne przedsiębiorstw
5.2. Przedsiębiorstwo państwowe i spółdzielcze
5.3. Cechy podstawowe spółek gospodarczych
5.4. Czynniki produkcji i funkcja produkcji
5.5. Układ składników majątkowych przedsiębiorstwa i źródeł ich finansowania
5.6. Izokoszta, izokwanta i optimum producenta
5.7. Zachowanie się kosztów jednostkowych przy zmianie wielkości produkcji
5.8. Wybór optymalnej wielkości produkcji
5.9. Wyznaczenie optymalnej wielkości produkcji przy pomocy przychodu krańcowego i
kosztu krańcowego
5.10. Tworzenie i podział wyniku finansowego przedsiębiorstwa
5.11. Ćwiczenia i testy
6. Decyzje producenta funkcjonującego w różnych strukturach rynku
6.1. Cechy charakterystyczne rynku konkurencj i doskonałej
6.2. Funkcjonowanie przedsiębiorstwa w konkurencji doskonałej
6.3. Równowaga przedsiębiorstwa w konkurencji doskonałej w okresie długim
6.4. Równowaga przedsiębiorstwa w konkurencji doskonałej w okresie krótkim
6.5. Cechy charakterystyczne rynku czystego monopolu
6.6. Równowaga czystego monopolu w okresie krótkim
6.7. Równowaga czystego monopolu w okresie długim
6.8. Cechy charakterystyczne rynku konkurencji monopolistycznej
6.9. Równowaga przedsiębiorstwa w konkurencji monopolistycznej w okresie krótkim "
6.10. Równowaga przedsiębiorstwa w konkurencji monopolistycznej w okresie długim
6.11. Efektywność przedsiębiorstwa w konkurencji doskonałej i w monopolu czystym
6.12. Efektywność przedsiębiorstwa w konkurencji doskonałej i konkurencji
monopolistycznej
6.13. Cechy charakterystyczne oligopolu
6.14. Formy rynku oligopolu
6.15. Ćwiczenia i testy
158 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|