Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" zapoznaje nas z życiem
codziennym wsi, budową domu, funkcjonowaniem gospodarstwa, przygotowaniem pożywienia,
odzienia i w końcu pewnym dostatkiem.
Aby to życie mogło funkcjonować wykształciło się na wsi określone rzemiosło.
Autor, kustosz Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu z ogromnym znawstwem opisuje zapomniane
już nieco takie zawody jak: cieśla, dekarz, stolarz, bednarz, kołodziej, garncarz,
kowal, rymarz, plecionkarz, sitarz, tkacz oraz krawiec i szewc. Poznajemy podstawowe
niegdyś umiejętności jak wyrób naczyń drążonych w drewnie, domowy wypiek chleba,
przetwórstwo zboża, czy pszczelarstwo.
Książka, jak wszystkie pozostałe publikacje w tej serii jest bardzo bogato
ilustrowana. Zawiera 500 barwnych ilustracji oraz rycin i zdjęć archiwalnych z różnych
muzeów.
288 stron, format: 20.2x20.6 cm, twarda oprawa