ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

EKONOMIKA PRZEDSIĘBIORSTW PODRĘCZNIK CZĘŚĆ 1.


GUZERA K. MIERZEJEWSKA-MAJCHEREK J.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2006, wydanie II

cena netto: 30.80 Twoja cena  29,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Ekonomika przedsiębiorstw Podręcznik

Część 1


Proponowany podręcznik został opracowany z myślą o zewnętrznym egzaminie potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.

Zawiera wiele ciekawych przykładów z rozwiązaniami i ćwiczeń do samodzielnego wykonania w formie zadań testowych.

Zadania te są adekwatne do zadań z którymi uczeń spotka się na etapie pisemnym i praktycznym egzaminu zewnętrznego.

Podręcznik może być wykorzystywany do kształcenia w innych pokrewnych zawodach np. technika rachunkowości.


Wstęp

Rozdział 1. Wiadomości wstępne

1.1. Motywy i cele gospodarowania
1.2. Proces gospodarczy i jego podstawowe ogniwa
1.3. Rola przedsiębiorstw w realizacji cyklu gospodarczego

Rozdział 2. Podmioty działalności gospodarczej

2.1. Podmiotowy charakter działalności gospodarczej
2.2. Osoba fizyczna i osoba prawna jako przedsiębiorca
2.3. Przedsiębiorcy i ich oznaczenia
2.4. Przedsiębiorca a przedsiębiorstwo
2.5. Klasyfikacja przedsiębiorstw i ich charakterystyka
2.6. Formy współdziałania gospodarczego przedsiębiorstw
2.7. Samorząd gospodarczy

Rozdział 3. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa

3.1. Podział pracy jako podstawa struktury organizacyjnej
3.2. Tradycyjne i nowoczesne rodzaje struktur gospodarczych
3.3. Podstawowe człony struktury organizacyjnej

Rozdział 4. Działalność produkcyjna przedsiębiorstwa

4.1. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowa
4.2. Organizacja i przebieg procesu produkcji
4.3. Działalność pomocniczo-produkcyjna
4.4. Wpływ działalności produkcyjnej na środowisko naturalne
4.5. Zbyt w przedsiębiorstwie produkcyjnym

Rozdział 5. Działalność handlowa przedsiębiorstwa

5.1. Nowoczesne tendencje w rozwoju handlu
5.2. Ogniwa krajowego obrotu towarowego i ich charakterystyka
5.3. Zasady organizacji pracy w handlu
5.4. sztuka sprzedawania
5.5. Obrót towarowy z zagranicą
5.6. Formy rynków zorganizowanych

Rozdział 6. Działalność usługowa

6.1. Charakterystyka usług
6.2. Klasyfikacja usług w Polsce
6.3. Inne stosowane sposoby grupowania usług
6.4. Podstawy organizacji i ekonomiki usług

Rozdział 7. Gospodarowanie zasobami pracy w przedsiębiorstwie

7.1. Zatrudnienie w przedsiębiorstwie
7.2. Wydajność pracy i pracochłonność produkcji
7.3. Czas pracy i ocena jego wykorzystania
7.4. Wynagradzanie pracowników
7.5. Bezpieczeństwo i higiena pracy

Odpowiedzi do wybranych ćwiczeń rachunkowych

Bibliografia


256 stron, Format: 16.0x22.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022