|
MARKETING PRODUKTÓW REGIONALNYCH NA EUROPEJSKIM RYNKU ŻYWNOŚCI
DOMAŃSKI T. BRYŁA P. wydawnictwo: WYD UN ŁÓDŹ , rok wydania 2013, wydanie I cena netto: 41.58 Twoja cena 39,50 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności
Z marketingowego punktu widzenia produkty regionalne stwarzają szereg zupełnie nowych
możliwości dla innowacyjnych działań marketingowych. Działania te wpisują się w
szeroki nurt marketingu sensorycznego i nostalgicznego, gdyż w przypadku żywności
zmysłowe walory produktu mają kluczowe znaczenie. Należy podkreślić także fakt, że
większość produktów regionalnych jest wytwarzanych przez małe i średnie
przedsiębiorstwa. Innowacje marketingowe tej kategorii firm dotyczą głównie – obok
samego unikatowego produktu – sfery komunikacji marketingowej oraz nowoczesnych
kanałów dystrybucji.
W sferze komunikacji marketingowej działania te dotyczą strategii budowania marki oraz
wykorzystania nowoczesnych kanałów komunikacji marketingowej, w tym w szczególności
kanałów internetowych.
W sferze nowoczesnej dystrybucji głównym wyzwaniem pozostaje znalezienie najbardziej
efektywnych kanałów dystrybucji, w tym także wykorzystanie rozwoju sprzedaży przez
Internet.
W przypadku producentów o większej skali produkcji pojawia się również wyzwanie
związane z wejściem z produktami regionalnymi do nowoczesnych kanałów masowej
dystrybucji. W przypadku większości producentów produktów regionalnych – z uwagi na
mniejszą skalę ich produkcji – pojawia się jednak pytanie o to, czy nie tworzyć
alternatywnych,specjalistycznych kanałów dystrybucji – oferujących wyłącznie tę
gamę produktów.Trend ten polega w wielu krajach na tworzeniu sieci małych sklepów,
także na zasadach franchisingu, zajmujących się dystrybucją tej kategorii produktów
według oryginalnej formuły koncepcji sklepu oraz unikatowego merchandisingu.
Wprowadzenie
1. Specyfika marketingu produktów regionalnych na rynku żywności
(Paweł Bryła)
1.1. Wprowadzenie
1.2. Marketingowe podstawy stosowania strategii oferowania produktów regionalnych
1.3. Wspólnotowy system ochrony produktów regionalnych
1.4. Strategie oferowania produktów regionalnych w wybranych krajach członkowskich
"starej" Unii
1.5. Wybrane czynniki sukcesu strategii marketingowych francuskich producentów wina
1.6. Polskie doświadczenia w zakresie wspierania podmiotów oferujących produkty
regionalne
1.7. Specyfika zarządzania markami kolektywnymi
2. Działania marketingowe wytwórców regionalnych produktów żywnościowych
posiadających europejskie oznaczenie jakości - w świetle badań ankietowych
(Paweł Bryła, Tomasz Domański)
2.1. Charakterystyka próby badanej
2.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami
2.3. Wpływ europejskiego oznaczenia jakości na rozwój organizacji
2.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów regionalnych
2.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności regionalnej
2.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji
3. Strategie organizacji wytwarzających wyroby wpisane na Listę Produktów
Tradycyjnych - wyniki badania ankietowego (Paweł Bryła, Tomasz Domański)
3.1. Charakterystyka próby badanej
3.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami
3.3. Wpływ wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych na rozwój organizacji
3.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów tradycyjnych
3.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności tradycyjnej
3.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji
4. Strategie polskich producentów żywności ekologicznej - w świetle badań
ankietowych (Paweł Bryła)
4.1. Charakterystyka próby badanej
4.2. Charakterystyka osób zarządzających badanymi organizacjami
4.3. Wpływ uzyskania statusu producenta żywności ekologicznej na rozwój firmy
4.4. Charakterystyka strategii oferowania produktów ekologicznych
4.5. Charakterystyka działań marketingowych producentów żywności ekologicznej
4.6. Charakterystyka strategii rozwoju badanych organizacji
5. Studia przypadku włoskich producentów szynek (Tomasz Domański)
5.1. Konsorcjum producentów szynki parmeńskiej ("Prosciutto di Parma")
5.1.1. Istota konsorcjum producentów szynki parmeńskiej
5.1.2. Miejsce pochodzenia produktu
5.1.3. Materiał hodowlany - surowiec mięsny
5.2. Konsorcjum producentów szynki toskańskiej - "Prosciutto toscano"
5.2.1. Specyfika produktu (PDO)
5.2.2. Konsorcjum ochrony szynki toskańskiej ("Prosciutto Toscano Consortium")
5.2.3. Marketingowe działania konsorcjów produkujących szynki
6. Studia przypadku włoskich producentów sera "Pecorino" (Tomasz
Domański)
6.1. Konsorcjum producentów toskańskiego sera "Pecorino"
6.2. Konsorcjum producentów sera "Pecorino Romano"
6.3. Nowa generacja konsorcjów producentów sera "Pecorino"
7. Studia przypadku włoskich producentów serów "Parmigiano" i
"Gorgonzola" (Tomasz Domański)
7.1. Konsorcjum producentów sera "Parmigiano-Reggiano" (Consorzio del Formaggio
Parmigiano-Reggiano)
7.2. Konsorcjum ochrony sera "Gorgonzola"
8. Studia przypadku włoskich producentów octu balsamicznego (Tomasz
Domański)
8.1. Konsorcjum ochrony octu balsamicznego z Modeny
8.2. Studia przypadku wybranych producentów octu balsamicznego
8.2.1. Acetaia di Giorgio
8.3. Studia przypadku innych producentów octu balsamicznego z Modeny
8.3.1. Acetaia La Bonissima di Modena SRL
8.3.2. Acetaia Fini Modena SRL
9. Studia przypadku włoskich producentów oliwy (Tomasz Domański)
9.1. Konsorcja producentów oliwy
9.2. Studium przypadku marki "Santolivo" DOP
10. Studium przypadku regionu Toskanii jako dostawcy produktów tradycyjnych
(Tomasz Domański)
10.1. Koncepcja budowania silnej marki regionu
10.2. Koncepcja promocji regionalnej turystyki
10.3. Koncepcja budowania gamy tradycyjnych produktów regionalnych
Zakończenie
Bibliografia
Spis tabel i wykresów
296 stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|