Nie od dziś wiadomo, że kurczak to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej łatwo
strawnych, dietetycznych mięs. Ale nie tylko na tym polega fenomen popularności
kurczaka. To, że króluje on od dawna na stołach całego świata, zawdzięcza m.in. i
temu, że jego mięso jest tak uniwersalne - można je zrobić na słono, słodko, upiec,
usmażyć, ugotować, podawać na ciepło, na zimno, z dodatkami lub bez. Żaden inny
gatunek mięsa nie nadaje się tak na eksperymenty kulinarne, jak właśnie pospolity
"kurak". Stąd też pomysł na niniejszą książkę! Zawarto w niej mnóstwo
przepisów na mniej lub bardziej egzotyczne, oryginalne, tanie i drogie potrawy z
kurczaka. Receptury te usatysfakcjonują z pewnością nawet najbardziej wybrednych
smakoszów. Jednak to nie wszystko! Lech Tkaczyk, twórca coraz bardziej popularnej Diety
Funkcjonalnej, dopisał do nich po kilka przyprawowych ziół leczniczych, które nie
tylko urozmaicą smak i aromat dań, ale - przede wszystkim - korzystnie wpłyną na nasze
zdrowie, dobry nastrój, kondycję. Zioła te poprawiają bowiem przemianę materii,
regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń nie tylko w obrębie układu
pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji i stanu
zdrowia. Bez względu na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłyną one i
na nasze samopoczucie, i na walory smakowe serwowanych przez nas kurczaka Confetti,
smażonego kurczaka po wiejsku, pieczonego kurczaka żebraka czy wreszcie syczuańskiej
sałatki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. I jak tu takim daniom się oprzeć?!
176 stron, A5, miękka oprawa