ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 41.10 39,05   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PRZEDSIĘBIORSTWO GASTRONOMICZNE


KOZŁECKA B. OSOWSKA K.

wydawnictwo: DIFIN , rok wydania 2012, wydanie I

cena netto: 41.10 Twoja cena  39,05 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02.

Treści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory praktyczne.

Przykłady zawarte w tej publikacji zostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży.


Spis treści:

Wstęp

Rozdział 1. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej

1.1. Potrzeby i ich klasyfikacje

1.2. Produkt i jego elementy

1.2.1. Usługa jako produkt

1.2.2. Usługi gastronomiczne w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD)

1.3. Czynniki wytwórcze – zasoby

1.4. Gospodarka rynkowa

1.4.1. Rodzaje rynków

1.4.2. Podmioty i elementy rynku usług gastronomicznych

1.4.3. Mechanizm rynkowy

1.5. Tworzenie podmiotów gospodarczych

1.5.1. Podmiot gospodarczy

1.5.2. Działalność gospodarcza

1.5.3. Osoba fizyczna i prawna

1.5.4. Procedura zakładania działalności gospodarczej

1.5.4.1. Numery niezbędne przy rejestracji i prowadzeniu przedsiębiorstwa

1.5.5. Dokumenty związane z założeniem i prowadzeniem przedsiębiorstwa

1.5.6. Pojęcie przedsiębiorstwa

1.5.7. Klasyfikacja przedsiębiorstw

1.5.8. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw

1.5.8.1. Przedsiębiorstwa indywidualne osób fizycznych

1.5.8.2. Spółki i ich rodzaje

1.5.8.3. Przedsiębiorstwa państwowe

1.5.8.4. Spółdzielnia

1.6. Podatki i inne opłaty ponoszone przez przedsiębiorstwo

1.6.1. Podatki dochodowe i ich rodzaje

1.6.2. Podatek od towarów i usług

1.6.3. Inne podatki odprowadzane do urzędu skarbowego

1.6.4. Podatki i opłaty płacone do urzędu gminy/miasta

Rozdział 2. Rachunkowość przedsiębiorstwa

2.1. Podstawowe pojęcia dotyczące rachunkowości

2.2. Cena w gastronomii i jej rodzaje

2.2.1. Ustalanie ceny sprzedaży w gastronomii

2.2.2. Klasyfikacja kosztów

2.2.3. Kalkulacja cen w zakładach gastronomicznych

2.3. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego pochodzenia

2.3.1. Aktywa przedsiębiorstwa

2.3.1.1. Zużycie środków trwałych i amortyzacja

2.3.2. Pasywa przedsiębiorstwa

2.3.2.1. Kredyt i leasing

2.4. Bilans

2.5. Dokumentacja księgowa w zakładach gastronomicznych

2.6. Wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego

2.7. Inwentaryzacja

Rozdział 3. Elementy marketingu

3.1. Pojęcie marketingu

3.2. Rodzaje marketingu

3.3. Rodzaje orientacji przedsiębiorstw

3.4. Podstawowe funkcje marketingu

3.5. Lokalizacja i otoczenie zakładów gastronomicznych

3.6. Instrumenty (elementy) marketingu

3.6.1. Produkt w ujęciu marketingowym

3.6.1.1. Produkt, jego elementy i struktura

3.6.1.2. Cykl życia produktu

3.6.1.3. Analiza usług świadczonych przez zakład gastronomiczny – macierz BCG

3.6.1.4. Asortyment i marka produktu

3.6.2. Cena jako element marketingu

3.6.2.1. Cena w gastronomii – specyfika

3.6.2.2. Elastyczność cenowa popytu

3.6.2.3. Metody ustalania cen

3.6.2.4. Upusty cenowe

3.6.3. Promocja

3.6.3.1. Promocja – pojęcie, cele, elementy

3.6.3.2. Reklama

3.6.3.3. Promocja dodatkowa

3.6.3.4. Public relations (PR)

3.6.3.5. Sprzedaż osobista (akwizycja)

3.6.4. Dystrybucja

3.6.4.1. Pojęcie i organizacja dystrybucji

3.6.4.2. Kanały dystrybucji

3.6.4.3. Rodzaje dystrybucji

3.6.4.4. Franchising w gastronomii

3.6.5. Personel jako element marketingu

3.6.6. Dodatkowe elementy marketingu

3.7. Informacje i badania marketingowe

3.7.1. Istota i zakres badań marketingowych

3.7.2. System Informacji Marketingowej

3.7.3. Rodzaje i metody badań

3.7.4. Etapy badań marketingowych

3.7.5. Kwestionariusz ankiety – zasady budowy

3.7.5.1. Ankieta badania

3.8. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach gastronomicznych

3.8.1. Pojęcie i fazy zarządzania marketingowego

3.8.2. Analiza SWOT

3.8.3. Misja i cele przedsiębiorstwa gastronomicznego

3.8.3.1. Strategie marketingowe

3.9. Planowanie marketingowe w gastronomii

Rozdział 4. Zarządzanie przedsiębiorstwem

4.1. Pracownik w zakładzie gastronomicznym

4.1.1. Rola człowieka w procesie pracy

4.1.2. Umowy o pracę i ich rodzaje

4.1.3. Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy

4.1.4. Czas pracy

4.1.5. Urlopy pracownicze

4.1.6. Polityka personalna przedsiębiorstwa

4.2. Wynagrodzenia pracowników

4.2.1. Pojęcie, funkcje i podział płacy

4.2.2. Zasady wynagradzania i systemy płac

4.2.3. Obowiązkowe obciążenia wynagrodzenia

4.3. Organizacja stanowiska pracy

4.3.1. Ergonomia pracy

4.3.2. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw

4.4. Style komunikowania

4.5. Style kierowania

4.6. Konflikty w firmie i sposoby ich rozwiązywania

4.7. Techniki negocjacji cen z dostawcą i klientem

4.8. Normowanie i kontrola pracy

4.8.1. Wydajność pracy

4.8.2. Systemy zapewniania jakości i zarządzania nią w gastronomii

4.9. Biznesplan przedsiębiorstwa

Rozdział 5. Podstawy biurowości

5.1. Wyposażenie biura

5.2. Materiały, sprzęt i urządzenia biurowe

5.2.1. Materiały biurowe

5.3. Instrukcja kancelaryjna

5.3.1. Obieg dokumentacji biurowej

5.3.2. Systemy kancelaryjne pism

5.3.3. Przechowywanie akt i kategorie archiwalne pism

5.4. Redagowanie pism

5.4.1. Zasady redagowania pism

5.4.2. Elementy składowe pisma

5.4.3. Adresowanie kopert

5.4.4. Blankiety korespondencyjne i ich rodzaje

5.4.5. Pisma w sprawach osobowych

5.4.6. Pisma w sprawach handlowych

Rozdział 6. Rynek pracy

6.1. Popyt i podaż na rynku pracy

6.2. Podmioty rynku pracy

6.3. Podział rynku pracy

6.4. Bezrobocie – przyczyny, rodzaje, skutki

6.4.1. Polityka państwa na rynku pracy – formy walki z bezrobociem

6.5. Metody poszukiwania pracy

6.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy

6.6.1. Publiczne służby zatrudnienia

6.6.2. Ochotnicze Hufce Pracy

6.6.3. Agencje zatrudnienia

Rozdział 7. Gospodarka międzynarodowa

7.1. Integracja gospodarcza – modele i cele integracji

7.2. Warunki i etapy integracji

7.3. Czynniki wpływające na procesy integracyjne

7.4. Unia Europejska i jej organy

7.5. Proces globalizacji

7.5.1. Szanse i zagrożenia globalizacji

Bibliografia

Spis rysunków

Spis tabel


288 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022