Autorzy charakteryzują działania prowadzące do uruchamiania standardów
jakościowych w perspektywie łańcucha logistycznego. Koncentrują się także na
operacjonalizacji koncepcji TQM w odniesieniu do szeroko rozumianego wyrobu.
Spis treści:
Przedmowa
1. PODSTAWY TERMINOLOGII I KLASYFIKACJI WYROBÓW W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ
1.1. Pojęcia: wyrób, produkt, towar
1.2. Klasyfikacja i systematyka wyrobów
1.2.1. Podstawy klasyfikacji wyrobów
1.2.2. Klasyfikacja i identyfikacja towarów stosowane w praktyce gospodarczej
1.2.2.1. Powstanie kodów kreskowych
1.2.2.2. System GS1 kodowania towarów
1.2.2.3. Symbolika kodów kreskowych
1.2.2.4. Symbolika kodów jednostek handlowych w opakowaniach jednostkowych
1.2.2.5. Symbolika kodów jednostek handlowych w opakowaniach zbiorczych
1.2.2.6. Symbolika kodów kreskowych GS1-128
1.2.2.7. Symbolika kodów kreskowych RSS
1.2.3. Kodowanie towarów w niektórych krajach
Literatura
2. OCHRONA KONSUMENTA A JAKOŚĆ WYROBÓW
2.1. Pojęcia: klient, konsument, nabywca, odbiorca, użytkownik
2.2. Rola konsumentów w gospodarce rynkowej
2.3. Modele ochrony konsumentów
2.4. Podstawowe prawa konsumentów
2.4.1. Ochrona konsumentów na szczeblu międzynarodoŞwym
2.4.2. Ochrona konsumentów w UE
2.4.3. Podstawowe prawa konsumentów w Polsce
2.5. Instytucje ochrony konsumentów w Polsce oraz ich uprawnienia
2.6. Szczególne uwarunkowania sprzedaży konsumenckiej
Literatura
3. SYSTEM OCENY ZGODNOŚCI WYROBÓW
3.1. Wprowadzenie
3.2. Unijny i polski systemy oceny zgodności wyrobów
3.3. Procedury oceny zgodności w UE
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Moduły oceny zgodności
3.4. Deklaracja zgodności i certyfikacja w ocenie zgodności wyrobów
3.5. Dyrektywy "nowego podejścia" i oznakowanie CE
3.6. Bezpieczeństwo produktu - regulacje prawne istotne dla przedsiębiorców
3.7. Odpowiedzialność producentów za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
3.8. Niedozwolone klauzule w umowach zawieranych z konsumentami
3.9. Ocena zgodności - sposób weryfikacji spełnienia zasadniczych wymagań przez wyrób
3.10. Certyfikacja wyrobów jako obiektywne metoda oceny zgodności
3.10.1. Wprowadzenie
3.10.2. Korzyści wynikające z certyfikacji wyrobów
3.11. Modele (programy) systemów certyfikacji wyrobów
3.11.1. Procedury i zasady certyfikacji wyrobów
3.11.2. Tryb certyfikacji wyrobów
3.11.3. Badanie typu wyrobu
3.11.4. Ocena systemu jakości dostawcy
3.11.5. Decyzja dotycząca wydania certyfikatu
3.11.6. Zasady nadzoru nad udzieloną certyfikacją
Literatura
4. KSZTAŁTOWANIE JAKOŚCI W CYKLU ŻYCIA WYROBU
4.1. Spirala jakości i łańcuch jakości wyrobu
4.2. Kształtowanie i ochrona jakości wyrobów w ujęciu towaroznawczym i logistycznym
4.3. Istota zarządzania jakością i zarządzania logistycznego
4.4. Podstawowe problemy tworzenia i ochrony jakości wyrobów
4.4.1. Wprowadzenie
4.4.2. Kształtowanie jakości wyrobu w fazie przedprodukcyjnej
4.4.2.1. Identyfikacja potrzeb i formułowanie wymagań
4.4.2.2. Projektowanie wyrobu
4.4.2.3. Wykonanie i badanie prototypu. Projekt końcowy wyrobu
4.4.3. Kształtowanie jakości wyrobu w fazie produkcyjnej
4.4.4. Kształtowanie i ochrona jakości wyrobu w fazie poprodukcyjnej
Literatura
5. OPAKOWANIA I ICH FUNKCJE W OCHRONIE JAKOŚCI TOWARÓW
5.1. Przegląd aktualnej problematyki w zakresie opakowań
5.1.1. Ogólna charakterystyka i klasyfikacja opakowań
5.1.2. Funkcje opakowań i stawiane im wymagania
5.1.3. Rola opakowań w zachowaniu wartości odżywczej i użytkowej
5.1.4. Opakowania jako instrument reklamy
5.1.5. Opakowania a ochrona środowiska
5.1.5.1. Uwagi ogólne
5.1.5.2. Wymagania ekologiczne względem opakowań
5.1.6. Ogólna charakterystyka tworzyw opakowaniowych
5.1.6.1. Opakowania szklane
5.1.6.2. Opakowania metalowe
5.1.6.3. Opakowania papierowe
5.1.6.4. Opakowania ceramiczne
5.1.6.5. Opakowania z tworzyw sztucznych
5.1.6.6. Opakowania drewniane
5.1.7. Charakterystyka znaków stosowanych na opakowaniach
5.1.7.1. Wprowadzenie
5.1.7.2. Znaki ekologiczne
5.1.7.3. Znaki informujące o zgodności z określonymi przepisami prawnymi
5.1.7.4. Znaki charakteryzujące jakość produktu
5.1.8. Podstawowe wymagania w zakresie znakowania opakowań jednostkowych i transportowych
5.1.8.1. Wprowadzenie
5.1.8.2. Znakowanie opakowań jednostkowych
5.1.8.3. Znakowanie opakowań transportowych Literatura
5.2. Tendencje zmian w zakresie opakowań
5.2.1. Opakowania aktywne i inteligentne
5.2.1.1. Uwagi ogólne
5.2.1.2. Definicja, rodzaje oraz przykłady zastosowania opakowań aktywnych
5.2.1.3. Definicja, rodzaje oraz przykłady zastosowań opakowań inteligentnych
5.2.2. Biosensory, sensory jako składniki tzw. opakowań sprytnych
5.2.3. Folie i powłoki jadalne
5.2.3.1. Uwagi ogólne
5.2.3.2. Definicje, materiały, sposób wytwarzania folii i powłok jadalnych
5.2.3.3. Najważniejsze cechy funkcjonalne folii i powłok jadalnych
5.2.3.4. Korzyści oraz trudności związane ze stosowaniem folii i powłok jadalnych
Literatura
6. TRANSPORT I JEDNOSTKI ŁADUNKOWE W OCHRONIE JAKOŚCI TOWARÓW
6.1. Klasyfikacja środków transportu
6.2. Ładunki. Klasyfikacja transportowa ładunków
6.3. Jednostki ładunkowe-rodzaje i charakterystyka
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Paletowe jednostki ładunkowe
6.3.2.1. Rodzaje palet ładunkowych i jednostek paletowych
6.3.2.2. Charakterystyka jednostek paletowych oraz współzależność wymiarowa palet,
środków transportowych i powierzchni magazynowej
6.3.2.3. Zasady formowania i zabezpieczania paletowych jednostek ładunkowych
6.3.3. Pakietowe jednostki ładunkowe
6.3.3.1. Charakterystyka pakietowych jednostek ładunkowych
6.3.3.2. Przykłady pakietowych jednostek ładunkowych
6.3.4. Kontenerowe jednostki ładunkowe
6.3.4.1. Charakterystyka jednostek ładunkowych kontenerowych
6.3.4.2. Podział kontenerów
6.3.4.3. Zasady zabezpieczenia ładunku w kontenerach
6.3.5. Pojemniki
6.4. Zasady projektowania jednostek ładunkowych
Literatura
7. ZACHOWANIE JAKOŚCI TOWARÓW W MAGAZYNOWANIU
7.1. Magazynowanie towarów w procesach logistycznych
7.2. Warunki magazynowania towarów
7.2.1. Rodzaje i charakterystyka czynników wpływających na jakość przechowywanych
towarów w magazynie
7.2.2.1. Oddziaływanie parametrów klimatycznych magazynu
7.2.2.2. Inne zagrożenia jakości wyrobów podczas transportu i magazynowania
7.2.2. Charakterystyka właściwości fizykochemicznych towarów decydujących o warunkach
ich przechowywania
7.3. Podział i charakterystyka magazynów
7.3.1. Budowle magazynowe otwarte - place składowe
7.3.2. Budowle magazynowe półotwarte - wiaty magazynowe
7.3.3. Budowle magazynowe zamknięte - budynki, zbiorniki
7.4. Charakterystyka i podział wyposażenia magazynów
7.4.1. Wyposażenie technologiczne
7.4.1.1. Urządzenia do składowania
7.4.1.2. Magazynowe środki transportowe
7.4.2. Wyposażenie instalacyjno-budowlane
7.4.2.1. Instalacje oświetleniowe
7.4.2.2. Urządzenia i instalacje klimatyzacyjne w przestrzeni magazynowej
7.4.2.3. Instalacje wodno-kanalizacyjne
7.5. Ogólne zasady prawidłowego przechowywania towarów w magazynie
7.5.1. Wymogi różnych grup towarów co do warunków przechowywania
7.5.2. Charakterystyka zasad i warunków przechowywania
7.6. Ubytki towarowe, rodzaje, normy, sposoby zapobiegania
7.7. Organizacja gospodarki magazynowej jako element systemu
logistycznego przedsiębiorstwa
7.8. Systemy komputerowe w magazynie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel
316 stron, oprawa miękka