ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 51.10 48,55   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PEŁNOMOCNIK JAKOŚCI CZĘŚĆ I


CZERMIŃSKI J. RED.

wydawnictwo: AKADEMIA MORSKA , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 51.10 Twoja cena  48,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

"Pełnomocnik jakości" - dwutomowa publikacja pod redakcją Jerzego Czermińskiego poświęcona jest zagadnieniom rozwoju polskich przedsiębiorstw w aspekcie produkcji wyrobów nowoczesnych, o coraz wyższej jakości. Szczególnie dużo miejsca zajmuje omówienie powiązań między funkcjonującym w przedsiębiorstwie systemem zarządzania jakością a procesami tam zachodzącymi, będące jednocześnie próbą identyfikacji tych relacji.

W części I omówione są tematy dotyczące norm ISO, zagadnienia prawne, organizacja działań jakościowych oraz funkcja pełnomocnika, dokumentowanie systemu i metod doskonalenia jakości, a także znaczenie metrologii w zarządzaniu jakością.


Spis treści:

WSTĘP

1. NORMY ISO SERII 9000:2000 (Agata Szkieł)

1.1. Proces rozwoju norm dotyczących zarządzania jakością
1.1.1. Rozwój zarządzania jakością
1.1.2. Pierwsze wydanie norm ISO serii 9000
1.1.3. Znowelizowane wydanie norm ISO 9000:2000
1.2. Normy ISO serii 9000:2000
1.2.1. ISO 9000:2005 -Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia
1.2.2. ISO9001:2008-Systemy zarządzania jakością. Wymagania
1.2.3. ISO9004:2000 - Systemy zarządzania jakością. Wytyczne doskonalenia funkcjonowania

2. ZAGADNIENIA PRAWNE (Marcin Pigłowski, Adam Przybyłowski)

2.1. Legislacja dotycząca bezpieczeństwa
2.1.1. Bezpieczeństwo produktu w Unii Europejskiej
2.1.1.1. Nowe podejście do harmonizacji technicznej i normalizacji oraz globalne podejście do badań i certyfikacji
2.1.1.2. Moduły oceny zgodności
2.1.1.3. Oznaczenie CE oraz deklaracja zgodności
2.1.2. Bezpieczeństwo produktu w Polsce
2.1.3. Urząd Dozoru Technicznego
2.1.4. Elementy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
2.1.4.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
2.1.4.2. Ergonomia
2.2. Ochrona środowiska
2.2.1. Legislacja dotycząca ochrony środowiska w krajach Unii Europejskiej
2.2.1.1. Normy ISO serii 14000
2.2.1.2. EMAS
2.2.2. Legislacja dotycząca ochrony środowiska w Polsce
2.2.2.1. Ustawa Prawo ochrony środowiska
2.2.2.2. Ustawa Prawo wodne
2.2.2.3. Ustawa o odpadach
2.2.3. Ocena oddziaływania na środowisko (OOS)
2.2.4. Państwowa Inspekcja Ochrony Środowiska
2.2.5. Znak ekologiczny
2.2.6. Techniki proekologiczne

3. ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ (Barbara Pytko)

3.1. Organizacja zorientowana na strategie jakościową
3.1.1. Powiązanie jakości w strategii organizacji
3.1.2. Opracowywanie strategii jakościowych
3.2. Identyfikacja celów jakościowych
3.2.1. Rodzaje celów jakościowych, hierarchia celów
3.2.2. Formułowanie celów jakościowych - kryteria i mierniki realizacji
3.2.3. Technika zarządzania przez cele
3.3. System jakości jako system zarządzania
3.3.1. Elementy systemu jakości
3.3.2. Proces produkcji w systemie zarządzania jakością
3.3.3. Zarządzanie produkcją w systemie zarządzania jakością
3.4. Działania doskonalące system zarządzania jakością
3.4.1. Sprzężenia zwrotne - ich znaczenie i wpływ na doskonalenie systemu
3.4.2. Działania korygujące i działania zapobiegawcze - skuteczność stopnia realizacji działań

4. ORGANIZACJA DZIAŁAŃ ZWIĄZANYCH Z JAKOŚCIĄ (Ewa Prylowska, Joanna Wierzowiecka)

4.1. Planowanie działań związanych z jakością
4.2. Organizacja działań jakościowych
4.3. Ocena działań jakościowych w organizacji
4.3.1. Audity jakości źródłem informacji o organizacji
4.3.2. Przegląd systemu zarządzania
4.3.3. Samoocena
4.3.4. Ocena organizacji poprzez analizę kosztów jakości
4.4. Certyfikacja systemu zarządzania jakością

5. DOKUMENTOWANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ (Agata Szkieł)

5.1. Dokumentacja systemu zarządzania jakością
5.1.1. Wymagania normy ISO 9001:2008 dotyczące dokumentacji systemu zarządzania jakością
5.1.2. Struktura dokumentacji systemu zarządzania jakością
5.1.3. Opracowanie dokumentacji systemu zarządzania jakością
5.2. Rodzaje dokumentów systemu zarządzania jakością
5.2.1. Księga jakości
5.2.2. Procedury
5.2.3. Instrukcje
5.2.4. Zapisy dotyczące jakość i
5.2.5. Pozostałe dokumenty systemu zarządzania jakością
5.3. Nadzór nad dokumentacją
5.3.1. Wymagania dotyczące nadzoru nad dokumentacją systemu zarządzania jakością zawarte w normie ISO 9001:2008
5.3.2. Przegląd, zatwierdzanie, dystrybucja oraz zmiany dokumentów systemu zarządzania jakością
5.4. Korzyści wynikające z dokumentowania systemu zarządzania jakością

6. METODY DOSKONALENIA JAKOŚCI (Dorota Jendza, Ewa Pryłowska)

6.1. Wytyczanie celów
6.2. Zakłócenia w procesach
6.3. Proces rozwiązywania problemów
6.4. Metody doskonalenia jakości w procesach
6.4.1. Metody wynajdowania problemu
6.4.1.1. Metaplan
6.4.1.2. Burza mózgów
6.4.1.3. Histogram
6.4.1.4. Analiza Pareto
6.4.1.5. Analiza przebiegu procesu
6.4.1.6. Siedem pytań dostawcy
6.4.1.7. Diagram pokrewieństwa
6.4.1.8. Diagram korelacji
6.4.1.9. Diagram drzewokształtny
6.4.1.10. Diagram przyczynowo-skutkowy
6.4.1.11. Analiza pola sił
6.4.1.12. Plan decyzyjny
6.4.1.13. Analiza przyczyn i skutków wad (FMEA)
6.4.2. Metody podejmowania decyzji
6.4.2.1. Porównanie parami
6.4.2.2. Diagram sieciowy
6.4.2.3. Formularz zbierania danych
6.4.2.4. Karty kontrolne
6.4.2.5. QFD (Quality function deployment)

7. JAKOŚĆ W PROJEKTOWANIU (Dorota Jendza, Jerzy Czermiński)

7.1. Zarządzanie projektami
7.2. Metody projektowania jakości wyrobu
7.2.1. Analiza przyczyn skutków i wad (FMEA)
7.2.2. Metoda rozwinięcia funkcji jakości (QFD)
7.3. Niezawodność
7.3.1. Trwałość a uszkodzenia
7.3.2. Badania niezawodności

8. JAKOŚĆ W MARKETINGU (Jerzy Czermiński, Marcin Pigłowski)

8.1. Analiza rynku
8.1.1. Otoczenie organizacji
8.1.2. Wymagania stawiane przez klientów
8.1.3. Analiza konkurencji
8.1.4. Wymagania organizacji wobec dostawców i odbiorców
8.2. Proces marketingu
8.2.1. Plan marketingowy
8.2.1.1. Wdrożenie i kontrola planu marketingowego
8.2.1.2. Program działania i kontrola wyników
8.2.1.3. Korzyści z wdrożenia planu marketingowego
8.2.2. Motywacja i szkolenie pracowników
8.3. Polityka marketingowa

9. PRZEGLĄD UMOWY (Agata Szkieł, Joanna Wierzowiecka)

9.1. Organizacja przeglądu umowy
9.1.1. Cele przeprowadzania przeglądu umowy
9.1.2. Zapisy związane z przeglądem umowy
9.1.3. Komunikacja z klientem w ramach przeglądu umowy
9.2. Odpowiedzialność producenta i sprzedawcy
9.3. Zasady zawierania umów poza lokalem przedsiębiorstwa oraz na odległość
9.4. Rękojmia i gwarancja
9.5. Zasady sprzedaży konsumenckiej

10. ZAKUPY I DOSTAWCY (Dorota Jendza, Joanna Wierzowiecka)

10.1. Jakość dostaw w ustawodawstwie krajowym
10.2. Wymagania norm ISO serii 9000 dotyczące zakupów
10.3. Sterowanie procesami zakupów
10.4. Metody oceny dostawców
10.4.1. Przygotowanie specyfikacji
10.4.2. Wybór dostawców
10.4.3. Ocena dostawców i dostaw
10.4.4. Klasyfikacja dostawców

11. PROCESY PRODUKCYJNE (Jerzy Czermiński)

11.1. Podstawowe terminy zarządzania procesami
11.2. Kontrola jakości, sterowanie procesem
11.3. Kontrole i badania jakościowe
11.4. System identyfikacji i identyfikalności

12. SPRZEDAŻ I SERWIS PO SPRZEDAŻY (Joanna Wierzowiecka)

12.1. Dostarczanie wyrobu
12.1.1. Doradztwo instruktażowe
12.1.2. Serwis
12.2.Informacje zwrotne od klientów
12.2.1. Ocena spełnienia zadowolenia klienta
12.2.2. Analiza reklamacji

13. METROLOGIA W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ (Marcin Pigłowski)

13.1. Polski system miar i probiernictwa
13.1.1. Polski system miar
13.1.2. Polski system probiernictwa
13.2.Nadzór nad wyposażeniem pomiarowym i badawczym
13.2.1. Prawna kontrola metrologiczna - badanie typu i legalizacja
13.2.2. Niepewność, dokładność i precyzja pomiarów
13.3.Akredytacja laboratoriów
13.3.1. Wymagania dotyczące akredytacji laboratoriów
13.3.2. System jakości w laboratorium akredytowanym
13.3.3. Prawa kl ientów w laboratorium akredytowanym
13.4. Klub Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB

LITERATURA


176 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022