ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 41.50 39,43   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PEŁNOMOCNIK JAKOŚCI CZĘŚĆ II


CZERMIŃSKI J. RED.

wydawnictwo: AKADEMIA MORSKA , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 41.50 Twoja cena  39,43 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

"Pełnomocnik jakości" - dwutomowa publikacja pod redakcją Jerzego Czermińskiego poświęcona jest zagadnieniom rozwoju polskich przedsiębiorstw w aspekcie produkcji wyrobów nowoczesnych, o coraz wyższej jakości. Szczególnie dużo miejsca zajmuje omówienie powiązań między funkcjonującym w przedsiębiorstwie systemem zarządzania jakością a procesami tam zachodzącymi, będące jednocześnie próbą identyfikacji tych relacji.

Część II zawiera zagadnienia związane z zarządzaniem danymi dotyczącymi jakości, umiejętnościami społecznymi pełnomocnika jakości, zastosowaniem metod statystycznych, promocją jakości itp. Walorem publikacji jest wprowadzenie angielskojęzycznej terminologii dotyczącej zarządzania jakością.


Spis treści:

1. ZARZĄDZANIE DANYMI DOTYCZĄCYMI JAKOŚCI (Jerzy Czermiński)

1.1. Strumienie informacji w przedsiębiorstwie
1.2. Informatyczne systemy zarządzania
1.2.1. Standardowe wspomaganie zarządzania przez komputer
1.2.2. Systemy informatyczne wspierające produkcję
1.2.2.1. System Zarządzania Zasobami Przedsiębiorstwa - ERP
1.2.2.2. System Optymalizacji Potencjału Produkcyjnego - OPT
1.2.3. Systemy informatyczne wspierające dystrybucję
1.2.4. Systemy informatyczne wspierające zarządzanie jakością
1.2.4.1. Przegląd i analiza narzędzi na potrzeby systemu zarządzania
jakością
1.2.5. Podstawowe narzędzia do zarządzania informacją w zarządzaniu jakością

2. UMIEJĘTNOŚCI SPOŁECZNE PEŁNOMOCNIKA JAKOŚCI (Agnieszka Brzozowska)

2.1. Komunikacja interpersonalna
2.2. Motywowanie pracowników
2.2.1. Narzędzia wpływu na pracowników
2.2.2. Zasady skutecznej motywacji
2.2.3. Narzędzia motywacji
2.3. Komunikacja grupowa
2.3.1. Przebieg zebrania
2.3.1.1. Przygotowanie prezentacji
2.3.1.2. Formy prezentacji
2.3.1.3. Rola moderatora
2.3.1.4. Zasady prowadzenia prezentacji
2.3.1.5. Wizualizacja
2.3.2. Koła jakości
2.3.3. Postępowanie w sytuacjach konfliktowych
2.4. Zarządzanie zasobami personalnymi

3. METODY STATYSTYCZNE (Dorota Jendza, Ewa Pryłowska)

3.1. Statystyka w zarządzaniu jakością procesów
3.2. Statystyczne sterowanie procesem (SPC)
3.3. Karty kontrolne
3.4. Kontrole i badania odbiorcze
3.4.1. Metoda zliczania
3.4.2. Plany kontroli wielostopniowej
3.4.3. System AQL
3.5. Metodyka doświadczeń według Taguchiego

4. KOSZTY JAKOŚCI (Joanna Wierzowiecka)

4.1. Podział kosztów jakości
4.2. Wdrażanie rachunku kosztów jakości
4.3. Ewidencja kosztów jakości
4.4. Obliczanie i analiza kosztów jakości
4.4.1. Tryb postępowania przy obliczaniu kosztów jakości
4.4.2. Wskaźniki kosztów jakości
4.4.3. Sprawozdawczość kosztów jakości
4.4.4. Optymalizacja kosztów jakości

5. PROMOCJA JAKOŚCI (Barbara Pytko)

5.1. Znaczenie promocji jakości
5.2. Zdolność jakościowa przedsiębiorstwa
5.2.1. Proces jako fraktal (frakcja)
5.2.2. Doskonalenie procesów
5.3. Wytyczanie i realizacja celów
5.3.1. Rodzaje wytyczania celów
5.3.2. Czynniki wpływające na realizację celów
5.4. Nagrody jakości
5.4.1. Europejska Nagroda Jakości
5.4.2. Polska Nagroda Jakości
5.4.3. Inne nagrody jakości
5.5. Programy zarządzania
5.5.1. Zarządzanie przez jakość (TQM)
5.5.2. Kaizen, proces ustawicznego doskonalenia
5.5.3. Time Based Management
5.5.4. Lean Management
5.5.5. Reengineering
5.5.6. Inne programy zarządzania

6. INFORMACJA JAKOŚCIOWA (Joanna Wierzowiecka)

6.1. Pojęcie informacji jakościowej
6.1.1. Rodzaje informacji jakościowych
6.1.2. Rodzaje danych
6.1.3. Potrzeby informacyjne organizacji
6.2. System informacji jakościowej
6.2.1. Cel systemu informacji jakościowej
6.2.2. Wdrażanie systemu informacji jakościowej

7. ZINTEGROWANE SYSTEMY ZARZĄDZANIA (Dorota Jendza, Ewa Pryłowska)

7.1. System zarządzania środowiskowego
7.2. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
7.3. Płaszczyzny integracji systemów zarządzania
7.4. Systemy zarządzania w wybranych branżach
7.4.1. System zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
7.4.2. System zarządzania jakością w branży motoryzacyjnej
7.4.3. System zarządzania jakością w przemyśle zbrojeniowym
7.4.4. System zarządzania bezpieczną eksploatacją statku
7.4.5. System zarządzania jakością w obrocie z zagranicą towarami strategicznymi - wewnętrzny system kontroli (WSK)

LITERATURA


136 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022