cena netto + 5% vat.
Książka jest pierwszą na rynku polskim publikacją z zarządzania
jakością o charakterze interdyscyplinarnym.
Autorka wyznacza nowe kierunki myślenia o organizacji i jej elementach oraz
zachodzących między nimi relacjach w ujęciu: rynkowym, funkcjonalnym, zarządczym i
społecznym.. Jej celem jest przedstawienie teoretycznych podstaw wykorzystania
współczesnych koncepcji zarządzania w dążeniu do doskonałości w zarządzaniu
jakością. Lektura książki umożliwia zapoznanie się z teoretycznymi podstawami
omawianych zagadnień w stopniu wystarczającym do poznania ich istoty oraz znaczenia dla
realizacji zasad zarządzania jakością w przedsiębiorstwie.
Autorka omawia m.in.:
• pojęcie doskonałości w ujęciu prakseologicznym i filozoficznym,
• zarządzanie jakością w filozofii TQM oraz normie PN-EN ISO
9000:2006,
• podejście systemowe oraz procesowe,
• związki z koncepcjami: społecznej odpowiedzialności
przedsiębiorstw, nowego zarządzania publicznego oraz zarządzania wiedzą, projektami i
wartością,
• europejskie modele Nagród Jakości.
Publikacja jest adresowana do pracowników naukowo-dydaktycznych, doktorantów,
słuchaczy studiów podyplomowych i studentów na kierunkach zarządzania i zarządzania
produkcją. Powinna również stanowić wartościową lekturę dla wyższej i średniej
kadry kierowniczej przedsiębiorstw oraz pełnomocników systemów zarządzania jakością
zainteresowanych rozwojem wiedzy o jakości.
Spis treści:
Wstęp
Część pierwsza. Podstawy doskonałości
Rozdział 1. Doskonalenie zarządzania jakością
1.1.Zarządzanie jakością
1.2.Zasady zarządzania jakością
1.3.Perspektywy doskonałości
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 2. Podejścia w zarządzaniu jakością
2.1.Podejście systemowe
2.1.1.Organizacja jako system
2.1.2.System w teorii jakości
2.1.3.Elastyczność a równowaga organizacji
2.2.Podejście procesowe
2.2.1.Geneza i istota
2.2.2.Cele podejścia procesowego
2.2.3.Wymiary podejścia procesowego
2.2.4.Procesowa struktura organizacyjna
2.3.Wdrażanie podejścia procesowego
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 3. Procesy w zarządzaniu jakością
3.1.Definicje procesu
3.1.1.Charakterystyki procesowe
3.1.2.Elementy procesu
3.1.3.Klasyfikacje procesów
3.2.Cechy zarządcze procesu
3.2.1.Złożoność
3.2.2.Ryzyko
3.2.3.Elastyczność
3.2.4.Skuteczność
3.2.5.Efektywność
3.2.6.Decyzje kierownicze
3.3.Analiza procesów
Pytania
Literatura zalecana
Część druga. Współczesne koncepcje w zarządzaniu jakością
Rozdział 4. Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa
4.1.Podstawy CSR
4.2.Istota CSR
4.3.CSR w rozwiązaniach normatywnych
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 5. Zarządzanie wiedzą
5.1.Pojęcie i rodzaje wiedzy
5.2.Hierarchia i tworzenie wiedzy
5.3.Istota zarządzania wiedzą
5.4.Modele i systemy zarządzania wiedzą
5.5.Zarządzanie wiedzą a zarządzanie jakością
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 6. Zarządzanie projektami
6.1.Projekt a przedsięwzięcie
6.2.Istota zarządzania projektami
6.3.Procesy zarządzania projektami
6.4.Metody w zarządzaniu projektami
6.5.Zarządzanie projektami wg norm ISO
6.6.Zarządzanie projektami a zarządzanie jakością
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 7. Zarządzanie wartością
7.1.Wartość i jej tworzenie
7.2.Przedsiębiorczość a wartość
7.3.Istota zarządzania wartością
7.4.Pomiar wartości
7.5.Zarządzanie wartością a zarządzanie jakością
Pytania
Literatura zalecana
Rozdział 8. Nowe zarządzanie publiczne
8.1.Cechy sektora publicznego
8.2.Zarządzanie publiczne
8.3.Zarządzanie publiczne a zarządzanie jakością
Pytania
Literatura zalecana
Aneks. Modele nagród jakości
A.l.Polska Nagroda Jakości
A.2.Model doskonałości
A.3.Wspólna metoda oceny
A.4.CAF w modelu doskonałości EFQM
A.5.CAF w modelu PNJ
Pytania
Literatura zalecana
Bibliografia
Słowniczek
Indeks
432 strony, B5, oprawa miękka