cena netto + 5% vat.
Jednym z istotnych obszarów ułatwiających zrozumienie istoty współczesnej
logistyki jest towaroznawstwo. Nauka o towarach stanowi źródło wiedzy z zakresu doboru
właściwych metod i narzędzi logistycznych, wynikających z cech i właściwości
poszczególnych grup towarowych.
Publikacja dostarcza czytelnikowi przekrojowych wiadomości z zakresu
wykorzystywania specjalistycznej wiedzy o towarach w funkcjonowaniu współczesnej
logistyki, wskazując na szerokie więzi interdyscyplinarne łączące te dyscypliny.
W podręczniku omówiono problematykę z zakresu:
- towaroznawstwa jako dyscypliny naukowej,
- istoty i przedmiotu logistyki,
- systemów klasyfikacji towarów,
- normalizacji i jej znaczenia na rynku towarów,
- jakości wyrobów i usług,
- towaroznawstwa artykułów przemysłowych,
- towaroznawstwa artykułów spożywczych,
- opakowań w systemach logistycznych,
- automatycznej identyfikacji towarów,
- przepływów towarów w procesach transportowych.
Podręcznik przeznaczony jest dla studentów studiów I stopnia kierunków logistycznych.
Ponadto może służyć jako lektura uzupełniająca dla studentów studiów II stopnia,
stanowiąc zbiór podstawowych informacji z zakresu roli i znaczenia towaroznawstwa w
logistyce.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Towaroznawstwo jako dyscyplina naukowa
1.1. Geneza i rozwój nauki o towarach
1.2. Istota i zakres towaroznawstwa
1.3. Interdyscyplinarność towaroznawstwa
1.4. Czołowe towarzystwa naukowe i ośrodki akademickie związane z towaroznawstwem
Rozdział 2. Istota i przedmiot logistyki
2.1. Geneza i rozwój logistyki
2.2. Logistyka w działalności przedsiębiorstw
2.3. Logistyka w ujęciu systemowym
Rozdział 3. Systemy klasyfikacji towarów
3.1. Rola i funkcje klasyfikacji towarów
3.2. Klasyfikacje światowe
3.3. Klasyfikacje europejskie
3.4. Klasyfikacje polskie
3.5. System powiązań klasyfikacji
Rozdział 4. Normalizacja i jej znaczenie na rynku towarów
4.1. Geneza i rozwój normalizacji
4.2. Istota normalizacji
4.3. Dokumenty normalizacyjne
4.4. Zadania i instytucje normalizacji krajowej, europejskiej i światowej
Rozdział 5. Jakość wyrobów i usług
5.1. Istota jakości towarów i usług w życiu gospodarczym
5.2. Rozwój koncepcji zarządzania jakością
5.3. Koszty jakości
5.4. Jakość usług logistycznych
Rozdział 6. Towaroznawstwo artykułów przemysłowych
6.1. Istota towaroznawstwa artykułów przemysłowych
6.2. Klasyfikacja artykułów przemysłowych
6.3. Charakterystyka wybranych wyrobów o właściwościach naturalnych
6.4. Charakterystyka wybranych wyrobów o właściwościach agresywnych
Rozdział 7. Towaroznawstwo artykułów spożywczych
7.1. Istota towaroznawstwa artykułów spożywczych
7.2. Klasyfikacja środków spożywczych
7.3. Artykuły spożywcze pochodzenia zwierzęcego
7.4. Artykuły spożywcze pochodzenia roślinnego
Rozdział 8. Opakowania w systemach logistycznych
8.1. Definiowanie i klasyfikacja opakowań
8.2. Funkcje opakowań
8.3. Wymagania stawiane opakowaniom
8.4. System wymiarowy i znakowanie opakowań
8.5. Typowe tworzywa opakowaniowe
Rozdział 9. Automatyczna identyfikacja towarów
9.1. Charakterystyka systemu automatycznej identyfikacji towarów
9.2. Międzynarodowy system oznaczeń kodowych GS1
9.3. Automatyczna identyfikacja towarów oparta na technikach radiowych
9.4. Implementacja systemu automatycznej identyfikacji w magazynowaniu towarów
Rozdział 10. Towar w procesie transportowym
10.1. Ładunkoznawstwo jako specjalność towaroznawstwa
10.2. Istota i zakres procesu transportowego
10.3. Techniki i metody zabezpieczenia ładunków w transporcie
10.4. Współczesne technologie w transporcie
Zakończenie
Spis rysunków
Spis tabel
Bibliografia
208 stron, B5, oprawa miękka