Opracowanie produktów spożywczych, począwszy od niewielkiej zmiany
istniejącego asortymentu, a skończywszy na wprowadzaniu na rynek nowości, jest siłą
napędową przemysłu spożywczego. Jest to jednak proces obciążony dużym ryzykiem,
często kończący się niepowodzeniem. Jakie są klucze do sukcesu tego procesu?
Książka "Opracowanie produktów spożywczych. Podejście marketingowe" daje
odpowiedź na to pytanie. Napisali ją wybitni specjaliści w dziedzinie badań nad
rozwojem rynku żywnościowego, dysponujący doświadczeniem zdobywanym przez ponad 40
lat. W pierwszej i drugiej części książki autorzy omówili zasadnicze elementy procesu
opracowania produktu, a mianowicie: ogólną strategię biznesową firmy, poszczególne
etapy procesu opracowania produktu, wiedzę niezbędną do realizacji tego procesu,
ukierunkowanie opracowania produktu na potrzeby i wymagania klienta/konsumenta. Zwrócili
też uwagę na czynniki decydujące o sukcesie rynkowym i finansowym nowego produktu oraz
podkreślili rolę badań rynkowych i konsumenckich przy jego opracowywaniu. W trzeciej
części książki opisali cztery przykłady wprowadzenia na rynek nowych produktów
spożywczych, które osiągnęły sukces rynkowy i finansowy.
Pozycja ta będzie także cennym przewodnikiem dla technologów żywności oraz
pracowników działów badawczo-rozwojowego i marketingu firm branży spożywczej.
Spis treści
Przedmowa
Część I. Wprowadzenie
1. Kluczowe
czynniki sukcesu lub niepowodzenia nowych produktów
1.1. Produkty spożywcze - baza dla
innowacji
1.1.1. Produkty spożywcze a system żywnościowy
1.1.2. Produkty spożywcze a rynki
1.1.3. Produkty spożywcze a technologia produkcji
1.1.4. Odżywianie a zdrowie
1.1.5. Platformy produktów
1.1.6. Stopień innowacyjności
1.2. Wskaźniki powodzenia i
niepowodzenia produktów
1.2.1. Sukces pojedynczego produktu
1.2.2. Sukces projektu opracowywania produktów
1.2.3. Sukces programu opracowywania produktu
1.2.4. Wybór wskaźników sukcesu opracowywania
produktu
1.3. Kluczowe czynniki sukcesu
produktu
1.4. Proces opracowywania produktu:
podstawa sukcesu
1.4.1. Etapy procesu opracowywania nowego produktu
1.4.2. Proces opracowywania produktu w odniesieniu do
różnych artykułów
1.5. Zarządzanie gwarantujące
sukces
1.5.1. Kierownictwo firmy a opracowywanie produktu
1.5.2. Zarządzanie programem opracowywania produktu
1.5.3. Zarządzanie przedsięwzięciem opracowywania
produktu
1.6. Odniesienie do potrzeb
konsumentów i rynków: klucz do sukcesu produktu
1.7. Znajomość społeczeństwa,
przemysłu i technologii
1.7.1. Znajomość społeczeństw i zmian w nich
zachodzących
1.7.2. Znajomość przemysłu i technologii
1.7.3. Kreowanie wiedzy potrzebnej do opracowywania
produktu
1.8. Zarządzanie opracowywaniem
produktu w przemyśle spożywczym
1.9. Założenia i struktura tej
książki
Bibliografia
Część II. Główne czynniki zapewniające sukces w opracowywaniu produktu
2. Opracowywanie
strategii innowacji
2.1. Możliwości innowacji
2.1.1. Dostrzeżenie możliwości wprowadzenia
innowacji
2.1.2. Określenie możliwości innowacji związanych
z przedsiębiorstwem
2.2. Włączanie innowacji do
strategii biznesu
2.2.1. Łączenie strategii produkcji i strategii
innowacji
2.2.2. Łączenie strategii technologii i strategii
innowacji
2.2.3. Łączenie strategii rynku i strategii
innowacji
2.2.4. Unifikacja - połączona strategia innowacji
2.3. Tworzenie strategii innowacji
2.3.1. Miejsce firmy w systemie żywnościowym
2.3.2. Sposoby osiągania celów innowacyjnych
2.3.3. Organizacja firmy i środki na innowacje
2.4. Doskonalenie strategii
innowacji
2.4.1. Analiza oferty projektów innowacji
2.4.2. Możliwości firmy i jej organizacja
2.4.3. Analiza strategiczna i operacyjna
2.4.4. Analiza ilościowa najbardziej odpowiednich
strategii
2.4.5. Decyzje
2.4.6. Ogólne zarządzanie innowacjami
2.5. Ukierunkowanie programu
opracowywania produktu
2.5.1. Związek z poziomem kompetencji
2.5.2. Związek z portfelem produktów
2.5.3. Analiza portfela produktów
2.5.4. Planowanie nowego portfela produktów
2.5.5. Podział portfela produktów na kategorie
2.6. Przygotowanie strategii
opracowywania produktu
2.6.1. Określanie procesu opracowywania produktu,
wyników i działań
2.6.2. Przewidywanie sukcesu produktów
2.6.3. Typy strategii opracowywania nowego produktu
2.6.4. Ogólna strategia opracowywania produktu
2.7. Planowanie programu
opracowywania produktu
Bibliografia
3. Proces
opracowywania produktu
3.1. Strategia produktu
3.1.1. Definiowanie projektu
3.1.2. Rozwijanie koncepcji produktu
3.1.3. Specyfikacja projektu produktu
3.1.4. Wykonalność produktu i plan przedsięwzięcia
3.2. Projektowanie produktu i
opracowywanie procesu
3.2.1. Etapy projektowania produktu i opracowywania
procesu produkcji
3.2.2. Ważne elementy procesu projektowania produktu
i opracowywania procesu
produkcji
3.2.3. Wnioski dla projektowania produktu i
opracowywania procesu
produkcji
3.3. Komercjalizacja produktu
3.3.1. Rozpoczęcie komercjalizacji
3.3.2. Projektowanie komercjalizacji produktu
3.3.3. Testowanie
3.3.4. Końcowa integracja
3.4. Wprowadzenie produktu na rynek
i ocena
3.4.1. Oczekiwane wyniki wprowadzenia produktu na
rynek
3.4.2. Strategie wprowadzania produktu na rynek
3.4.3. Działania związane z wprowadzaniem na rynek
nowych produktów
3.4.4. Ocena i kontrola wprowadzania produktu na rynek
3.5. Usługi w opracowywaniu
produktu
3.5.1. Usługi
3.5.2. Opracowywanie nowej usługi
3.5.3. Przemysłowe produkty spożywcze i usługi
3.5.4. Opracowywanie usług gastronomicznych
3.6. Dokąd zmierza proces
opracowywania produktów spożywczych?
Bibliografia
4. Podstawowa
wiedza niezbędna do opracowywania produktów
4.1. Technologia, wiedza a system
żywnościowy
4.1.1. Wiedza w systemie żywnościowym
4.1.2. Tworzenie i wymiana wiedzy w systemie
żywnościowym
4.2. Zarządzanie wiedzą czy
sterowanie wiedzą?
4.2.1. Strategiczne kierunki zdobywania wiedzy
4.2.2. Systemy wiedzy
4.3. Wiedza potrzebna do
opracowywania produktów
4.3.1. Wiedza technologiczna
4.3.2. Wiedza o środowisku
4.3.3. Zasoby wiedzy
4.3.4. Źródła informacji
4.4. Wiedza utajona w procesie
opracowywania produktów
4.4.1. Wiedza indywidualna w procesie opracowywania
produktów
4.4.2. Wykorzystanie wiedzy utajonej i jawnej w
procesie
opracowywania produktów
4.4.3. Przekształcenie wiedzy utajonej w jawną
4.5. Tworzenie wiedzy w procesie
opracowywania produktu
4.5.1. Tworzenie wiedzy w przedsiębiorstwie
4.5.2. Kierowanie tworzeniem wiedzy
Bibliografia
5. Rola konsumenta
w procesie opracowywania produktu
5.1. Rozumienie zachowań konsumenta
5.1.1. Bodźce stymulujące zakup i konsumpcję
5.1.2. Kryteria oceny produktu
5.1.3. Związek między konsumentem i żywnością
5.2. Rozumienie mechanizmu wyboru
żywności
5.2.1. Postrzeganie narodowości i przynależności
społecznej
5.2.2. Zaangażowanie
5.2.3. Przyzwyczajenia
5.2.4. Stereotypy dotyczące żywności
5.3. Unikanie i akceptacja nowych
produktów
5.4. Uwzględnianie potrzeb i
życzeń konsumenta przy opracowywaniu produktu
5.4.1. Określanie potrzeb i życzeń konsumenta
5.4.2. Kulturowe potrzeby i życzenia dotyczące
żywności
5.4.3. Estetyka i żywność a konsumenci
5.5. Sensoryczne potrzeby i
wymagania w opracowywaniu nowego produktu
5.5.1. Cechy sensoryczne produktu
5.5.2. Interakcje cech sensorycznych produktów
5.6. Konsumenci w etapie l:
opracowywania strategii produktu
5.6.1. Tworzenie pomysłów na produkt i ich selekcja
5.6.2. Testy konsumenckie w początkowych etapach
opracowywania produktu
5.6.3. Definicja i optymalizacja koncepcji produktu
5.6.4. Opracowywanie specyfikacji projektu produktu na
podstawie koncepcji produktu
5.7. Konsumenci w etapie 2:
projektowania produktu i opracowywania procesu
5.7.1. Włączanie konsumenta w projektowanie produktu
i opracowywanie procesu
5.7.2. Ocena cech produktu
5.7.3. Eksperymenty "bali park"
5.7.4. Optymalizacja
5.7.5. Powiększanie skali
5.8. Konsumenci w etapie 3:
komercjalizacji produktu
5.8.1. Końcowa konsumencka koncepcja produktu
5.8.2. Konsumenci w projektowaniu marketingu i
produkcji
5.8.3. Testowanie produktu rynkowego
5.9. Konsumenci w etapie 4:
wprowadzenia produktu na rynek i jego oceny
5.9.1. Wprowadzanie produktu na rynek konsumencki
5.9.2. Konsumencka ocena wprowadzenia produktu na
rynek
Bibliografia
Część III. Zarządzanie opracowywaniem produktu i doskonalenie procesu
6. Zarządzanie
procesem opracowywania produktu
6.1. Zasady zarządzania
opracowywaniem produktu
6.1.1. Główna filozofia i rozumienie
6.1.2. Umiejętności
6.1.3. Organizacja
6.2. Ludzie w zarządzaniu
opracowywaniem produktu
6.2.1. Dyrektorzy
6.2.2. Dyrektorzy wykonawczy
6.2.3. Kierownicy ds. opracowywania produktu
6.2.4. Kierownicy projektu
6.2.5. Istotne czynniki na poszczególnych szczeblach
zarządzania
6.3. Projektowanie procesu
opracowywania produktu
6.3.1. Wpływ wiedzy i umiejętności na proces
opracowywania produktu
6.3.2. Poziom innowacyjności a proces opracowywania
produktu
6.3.3. Inne czynniki w projektowaniu procesu
opracowywania produktu
6.3.4. Wykorzystanie procesu opracowywania produktu i
wprowadzanie do niego zmian
6.4. Ustalenie kluczowych punktów
decyzyjnych i decydentów
6.4.1. Decyzje zwierzchniego kierownictwa
6.4.2. Decyzje kierownika ds. opracowywania produktu
6.4.3. Decyzje kierownika projektu
6.5. Określenie wyników, budżetu
i przeszkód
6.5.1. Definiowanie wyników
6.5.2. Ustalanie budżetu
6.5.3. Określanie przeszkód
6.6. Organizacja procesu
opracowywania produktu
6.6.1. Identyfikacja działań, wiedzy i
umiejętności
6.6.2. Odpowiedzialność, środki i harmonogram
działań
6.6.3. Personel wewnętrzny i podwykonawczy
6.7. Zarządzanie procesem
opracowywania produktu
6.7.1. Wewnętrzne zarządzanie przedsięwzięciem
6.7.2. Integracja i zarządzanie pracą zewnętrznych
agencji
6.8. System organizacyjny firmy przy
opracowywaniu produktu
6.8.1. Formy systemu organizacyjnego
6.8.2. Dynamiczne, zmienne systemy organizacyjne firmy
Bibliografia
7. Opracowywanie
produktu w systemie żywnościowym - analiza przykładów
7.1. Produkcja pierwotna: kreowanie
nowej odmiany jabłek
7.1.1. Opracowywanie produktu - nowej odmiany jabłek
7.1.2. Etap 1: strategia produktu z
7.1.4. Etap 3: komercjalizacja produktu
7.1.5. Etap 4: wprowadzenie produktu na rynek i ocena
7.2. Opracowywanie tajskich owoców
mango i ich konkurencyjne zalety na
rynkach eksportowych
7.2.1. Projekt badań i ich rozwój
7.2.2. Wdrażanie badań
7.2.3. Aspekty komercyjne
7.2.4. Wprowadzenie na rynek
7.3. Produkty przemysłowe: proces
opracowywania białek serwatkowych
i zarządzanie ich produkcją
7.3.1. Etap 1: strategia opracowywania produktu
7.3.2. Etap 2: projektowanie produktu i opracowywanie
procesu
7.3.3. Etap 3: komercjalizacja produktu
7.3.4. Etap 4: wprowadzanie produktu na rynek i ocena
7.4. Produkty konsumpcyjne: nowe
produkty i nowa platforma w gamie sosów
7.4.1. Etap l: strategia opracowywania produktu
7.4.2. Etap 2: projektowanie produktu i opracowywanie
procesu
7.4.3. Etap 3: komercjalizacja produktu
7.4.4. Etap 4: wprowadzanie produktu na rynek i ocena
7.5. Komentarz do analizy
przykładów
7.6. Podziękowania
Bibliografia
8. Doskonalenie
procesu opracowywania nowych produktów
8.1. Podstawowe wiadomości
8.1.1. Powiązanie z ogólną strategia biznesu
8.1.2. Zrównoważone portfolio nowych produktów
8.1.3. Jasno zdefiniowana strategia opracowywania
produktu
8.1.4. Odpowiednie systemy i procesy zarządzania
przedsięwzięciem
8.1.5. Odpowiednie zasoby fizyczne i ludzkie
8.1.6. Klimat zaangażowania i poparcia
organizacyjnego
8.1.7. Zrozumienie konsumenta, klienta, rynku i
środowiska
8.2. Ocena opracowywania produktów
8.2.1. Co to jest benchmarking?
8.2.2. Podstawowe kroki w analizie porównawczej
8.3. Wskaźniki innowacji
8.3.1. Harmonogram pozyskiwania informacji
8.3.2. Wymiar holistyczny
8.3.3. Kryteria doboru wskaźników
8.3.4. Praktyczne wykorzystanie wskaźników innowacji
8.4. Dążenie do ciągłego
postępu
8.4.1. Kroki w kierunku stałego postępu
8.4.2. Projekt opracowywania produktu
8.4.3. Program opracowywania produktu
8.4.4. Strategie: biznesu i opracowywania produktu
Bibliografia
381 stron, B5, miękka oprawa