Materiały do ćwiczeń z biochemii
kurs podstawowy
Ogólne zasady BHP
I. CUKROWCE
1. Cukrowce - ogólne właściwości
2. Reakcje barwne i redukcyjne cukrów
3. Tworzenie osazonów
4. Ilościowe oznaczanie stężenia glukozy metodą o-toluidynową
5. Ilościowe oznaczanie cukrów redukujących metodą Samogyi-Nelsona
6. Ilościowe oznaczanie cukrów metodą antronową
7. Ilościowe oznaczanie DNA na podstawie zawartości deoksypentozy
8. Szybka kolorymetryczna metoda oznaczania witaminy C w materiale biologicznym z użyciem
fenolowego odczynnika Folina
9. Chromatografia cienkowarstwowa w identyfikacji cukrów w ekstraktach tkankowych
II. AMINOKWASY I BIAŁKA
1. Aminokwasy - ogólne właściwości
2. Chromatografia bibułowa aminokwasów
3. Wytrącanie i denaturacja białek
4. Kolorymetryczne oznaczanie białek metodą biuretową
5. Ilościowe oznaczanie białek metodą Lowry'ego i wsp.
6. Odsalanie roztworu białka na żelu Sephadex
7. Elektroforeza białek surowicy krwi
8. Elektroforeza w żelu agarozowym
III. ENZYMY
1. Kinetyka reakcji enzymatycznych
2. Oznaczanie aktywności alkalicznej nieorganicznej pirofosfatazy (EC 3.1.3)
3. Oksydoreduktazy
IV LIPIDY
1. Chromatograficzny rozdział lipidów mózgu wołowego
2. Ilościowe oznaczanie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi
3. Preparatyka lecytyn z żółtka jaja kurzego
4. Oznaczanie fosforu nieorganicznego metodą Fiske-Subbarowa
Dodatek
139 stron, Format: 16.0x24.0cm, oprawa miękka