ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 92.40 87,78   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PORADNIK OPRACOWANIA ZASAD DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ GMP


JACKIEWICZ B. / I DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ GHP

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2013, wydanie I

cena netto: 92.40 Twoja cena  87,78 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Poradnik opracowania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)

z przykładowo wypełnioną dokumentacją


Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP).

Zasady GMP i GHP powinny być zapisane i ujęte w formie procedur, instrukcji, gwarantując powtarzalne i bezbłędne wykonywanie określonych w nich czynności.

Natomiast zapisy na odpowiednich kartach, protokołach są potwierdzeniem wykonania danej czynności, czy pomiaru i stanowią dokument weryfikacji opracowanego systemu, którego celem jest dostarczenie konsumentowi żywności o niekwestionowanej jakości zdrowotnej.
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.

W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną dla zakładu żywienia zbiorowego. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.


Wstęp

1. Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
2. Bezpieczenstwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
3. Zasady GMP/GHP
4. Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
5. Kto musi opracowaa i stosowaa zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć zasady systemu HACCP
6. Procedury i instrukcje
7. Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
8. „Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Akty prawne

Przykład dokumentacji sanitarnej według zasad dobrej praktyki higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania, utworzonej dla zakładu żywienia zbiorowego


88 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022