|
PORADNIK OPRACOWANIA ZASAD DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ GMP
JACKIEWICZ B. / I DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ GHP wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2013, wydanie I cena netto: 92.40 Twoja cena 87,78 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Poradnik opracowania zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki
Higienicznej (GHP)
z przykładowo wypełnioną dokumentacją
Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i
wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914
z późn. zm.) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki
produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP).
Zasady GMP i GHP powinny być zapisane i ujęte w formie procedur,
instrukcji, gwarantując powtarzalne i bezbłędne wykonywanie określonych w nich
czynności.
Natomiast zapisy na odpowiednich kartach, protokołach są potwierdzeniem wykonania
danej czynności, czy pomiaru i stanowią dokument weryfikacji opracowanego systemu,
którego celem jest dostarczenie konsumentowi żywności o niekwestionowanej jakości
zdrowotnej.
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem
zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej
Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną dla zakładu
żywienia zbiorowego. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na
odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy
pomiaru.
Wstęp
1. Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
2. Bezpieczenstwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
3. Zasady GMP/GHP
4. Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy
opracowywaniu programów ogólnych
5. Kto musi opracowaa i stosowaa zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć zasady systemu
HACCP
6. Procedury i instrukcje
7. Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
8. „Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia
Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Akty prawne
Przykład dokumentacji sanitarnej według zasad dobrej praktyki higienicznej wraz z
zapisami ich przestrzegania, utworzonej dla zakładu żywienia zbiorowego
88 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|