ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

OD SOCJOLOGII MEDYCYNY DO SOCJOLOGII ŻYWIENIA


TOBIASZ-ADAMCZYK B.

wydawnictwo: WYD UJ , rok wydania 2013, wydanie I

cena netto: 41.50 Twoja cena  39,43 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Od socjologii medycyny do socjologii żywienia


Bogata mozaika ram interpretacyjnych zachowań żywieniowych stanowi o tym, iż książka jest nowatorska i daje podwaliny - poprzez wskazanie przedmiotu, jego wagi i zasięgu, stosowanej metodologii - nowej subdyscypliny socjologii medycyny, jaką jest socjologia żywienia.

W oferowanych ujęciach interpretacyjnych odczytujemy siłę kulturowo-społecznych imperatywów, często pokazywanych przez Autorów w perspektywie intersekcjonalnej tj. płci, klasy społecznej, etniczności, religii, wieku (dzieci, dorośli, ludzie starsi).

Poruszana tematyka w zakresie socjologii żywienia jest oryginalna na gruncie polskim. Zasadniczo brak lektur całościowo podejmujących tę tematykę, a recenzowana praca posiada zasadniczo ten walor. Podstawowym celem tej książki jest dostarczenie polskim Czytelniczkom i Czytelnikom złożonej, wielowymiarowej i intersekcjonalnej wiedzy na temat zachowań żywieniowych, osadzonej głęboko w kontekście globalnych problemów zdrowotnych (np. otyłość), przy jednoczesnym przede wszystkim odniesieniu tej problematyki do ustaleń badań zagranicznych. Wykorzystywanie badań międzynarodowych w tej tematyce pokazuje z jednej strony obecny stan rozwoju socjologii żywienia w Polsce, osiągnięcia, podejmowane tematy, ich specyfikę, deficyty, a z drugiej zaś strony pozwala dopatrywać się międzykulturowych i ponadkulturowych podobieństw zagadnień zdrowotnych, żywieniowych, profilaktycznych, prozdrowotnych.

Książka będzie pomocna w prowadzeniu zajęć z zakresu socjologii zdrowia, socjologii żywienia, gender studies, współczesnych problemów społeczeństwa polskiego, demografii, socjologii medycyny, a także w prowadzeniu poszczególnych segmentów zajęć dydaktycznych w szeroko pojętych naukach medycznych i społecznych. Może stać się także swoistym drogowskazem dla społecznych inicjatyw podejmowanych w celu budowania dobrych praktyk i zachowań zdrowotnych.

Z recenzji prof. dr hab. Krystyny Slany


Przedmowa (Tomasz Grodzicki)  7

Część I. Główne nurty zainteresowań socjologii żywienia jako subdyscypliny socjologii medycyny (Beata Tobiasz-Adamczyk)

1. Socjologia żywienia jako subdyscyplina socjologii medycyny 11
1.1. Powstanie socjologii żywienia  14
2. Proces medykalizacji a zmiany we wzorach odżywiania  21
3. Socjologiczne ujęcia zachowań w zdrowiu  26
3.1. Samoocena sposobu żywienia przez osoby starsze  29
3.2. Zachowania antyzdrowotne  31
3.3. Uwarunkowania zachowań żywieniowych  33
3.4. Zachowania w stanie złego samopoczucia  34
4. Uwarunkowania wyboru żywności  36
5. Preferencje, wybory określonych produktów żywnościowych  43
6. Nierówności społeczne a wzory odżywiania  46
7. Postrzeganie ryzyka związanego z żywnością  51
8. Zachowania związane z samoopieką  54
9. Zachowania w chorobie  57
9.1. Samoleczenie jako wyraz zachowań w chorobie  60
10. Socjologiczne i kulturowe aspekty otyłości  63
10.1. Uwarunkowania otyłości  66
10.2. Jakość życia osób otyłych  70
Bibliografia  78

Część II. Wybrane aspekty socjologii żywienia Wybrane aspekty epidemiologii żywienia (Elżbieta Sochacka-Tatara)  87

Socjalizacja a żywienie – analiza socjologiczna (Anna Matyja)  97
Uwarunkowania genderowe nierówności i przemocy w sferze zachowań żywieniowych – ujęcie interdyscyplinarne (Peter Sobieraj, Joanna Cichecka, Barbara Woźniak)  119
Regulacyjna funkcja religii a sposób odżywiania się i zdrowie osób zaangażowanych religijnie (Barbara Woźniak)  129
Dystynkcja i dieta. Rola kapitału kulturowego w procesie kształtowania upodobań żywieniowych (Joanna Cichecka)  147
Migracje międzynarodowe a żywienie (Elżbieta Ptak)  163
Waga mediów, czyli o wpływie mass mediów na kształtowanie wzorów żywienia (Anna Prokop)  175
Zaburzenia odżywiania występujące u dzieci i młodzieży (Anna Jasiówka)  195
Edukacja osób starszych w zakresie zdrowego odżywiania się (Katarzyna Szczerbińska)   205
Antropologiczne podejście do nauki o żywieniu (z perspektywy amerykańskiej) (Peter Sobieraj)  219

Informacja o autorach  235


237 stron, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022