Podstawowym celem publikacji jest przedstawienie procesu
formułowania strategii marketingowej w przedsiębiorstwach turystycznych oraz
wyróżnienie czynników umożliwiających uzyskanie przewagi konkurencyjnej na rynku
usług turystycznych.
Szczególny nacisk położony został na prezentację zasad
tworzenia strategii marketingowej realizowanej przez biura podróży, a istotnym elementem
opracowania są przykłady działań marketingowych, które przyczyniły się do
osiągnięcia sukcesu analizowanych przedsiębiorstw i umożliwiły im zdobycie znaczącej
pozycji na rynku.
W książce wyeksponowane zostały następujące zagadnienia związane z tworzeniem i
realizacją strategii marketingowej:
– rola sektora usług turystycznych w gospodarce oraz specyfika strategii
marketingowej w przedsiębiorstwie turystycznym,
– proces formułowania strategii marketingowej i jej wpływ
na kształtowanie przewagi konkurencyjnej na rynku usług turystycznych,
– znaczenie poszczególnych komponentów marketingu mix w
tworzeniu kompozycji marketingowej z przedstawieniem ich roli w osiąganiu przewagi
konkurencyjnej na rynku,
– zarządzanie marketingiem w przedsiębiorstwie
turystycznym z uwzględnieniem procesu planowania, organizowania, kierowania oraz kontroli
działalności marketingowej w przedsiębiorstwie turystycznym,
– omówienie przykładów strategii marketingowych, które
przyczyniły się do zdobycia przewagi konkurencyjnej wybranych przedsiębiorstw
turystycznych.
Przedstawiony w podręczniku materiał opiera się na analizie literatury przedmiotu,
wywiadach przeprowadzonych z kadrą kierowniczą, pracownikami przedsiębiorstw
turystycznych i odbiorcami usług turystycznych oraz doświadczeniach autorki związanych
z długoletnią współpracą z biurami podróży.
Spis treści:
Wstęp
Rozdział 1. Istota i znaczenie marketingu w turystyce
1.1. Rola sektora usług turystycznych w gospodarce
1.2. Rynek usług turystycznych
1.3. Charakterystyka usług turystycznych
1.4. Geneza marketingu usług turystycznych
1.5. Istota strategii marketingowej w turystyce
Rozdział 2. Formułowanie i wybór strategii marketingowej
2.1. Determinanty wyboru strategii marketingowej
2.2. Analiza firmy i rynku
2.3. Segmentacja i wybór rynku docelowego
2.4. Pozycjonowanie oferty rynkowej
2.5. Wybór instrumentów marketingowych
Rozdział 3. Usługa turystyczna jako produkt
3.1. Istota produktu turystycznego
3.2. Struktura produktu turystycznego
3.3. Kształtowanie oferty turystycznej
3.4. Znaczenie strategii marki
Rozdział 4. Kształtowanie cen w turystyce
4.1. Uwarunkowania decyzji cenowych
4.2. Metody wyznaczania ceny
4.3. Rodzaje strategii cenowych
Rozdział 5. Dystrybucja usług turystycznych
5.1. Pojęcie i znaczenie dystrybucji
5.2. Kryteria wyboru kanałów marketingowych
5.3. Sprzedaż usług turystycznych
Rozdział 6. Promocja w turystyce
6.1. Pojęcie, funkcje i cele promocji
6.2. Instrumenty komunikacji marketingowej
6.3. Założenia strategii promocji
Rozdział 7. Strategia wobec personelu
7.1. Pracownicy firmy
7.2. Obsługa klienta
Rozdział 8. Zarządzanie marketingiem w turystyce
8.1. Planowanie strategii marketingowej
8.2. Organizowanie i kierowanie działalnością marketingową
8.3. Kontrola działań marketingowych
Rozdział 9. Przykłady do studiowania
9.1. Polska jako atrakcja turystyczna – kształtowanie oferty
turystycznej
9.2. Mazurkas Travel – brandstretching, czyli rozciąganie marki
9.3. Triada – strategia cenowo-promocyjna
9.4. TUI – przykład marki globalnej
Bibliografia
152 strony, B5, oprawa miękka