W kolejnym wydaniu tego poczytnego podręcznika przedstawiono teorię
marketingu oraz kwestie praktyczne dotyczące jego zastosowania na rynku żywnościowym w
warunkach przeobrażeń gospodarczo-społecznych w Polsce.
Spis treści:
Wstęp do wydania piątego
Rozdział 1. Zakres teorii marketingu i jego koncepcja oraz znaczenie
1.1. Zarys teorii marketingu
1.2. Rodzaje marketingu
1.3. Istota marketingu produktów spożywczych
Rozdział 2. Agrobiznes jako nośnik marketingu
2.1. Zarys teorii agrobiznesu
2.2. Marketing w agrobiznesie
Rozdział 3. Wybrane informacje o konsumpcji żywności
3.1. Zachowanie się konsumentów na rynku
3.2. Zachowanie się przedsiębiorstw na rynku
3.3. Dokonywanie zakupu
Rozdział 4. Rola marketingu w kształtowaniu konsumpcji żywności
4.1. Czynniki kształtujące poziom spożycia żywności
4.2. Konsumenckie kryteria oceny żywności
4.2.1. Konsumenckie kryteria oceny jakości mięsa
4.2.2. Konsumenckie kryteria oceny produktów mleczarskich
4.3. Wpływ marketingu na konsumpcję
Rozdział 5. Informacje marketingowe na rynku żywnościowym
5.1. Charakterystyka i źródła informacji marketingowych
5.2. System informacji marketingowej
5.3. Przepływ informacji w biznesie
5.4. Informacja w agrobiznesie
Rozdział 6. Badania marketingowe
6.1. Istota, cel i nadania badań marketingowych
6.2. Rodzaje i metody badań marketingowych
6 .3. Przykładowe rozwiązania w zakresie badań marketingowych
6.4. Analiza rozwoju
Rozdział 7. Produkt jako instrument marketingu artykułów spożywczych
7.1. Istota produktu i jego rozwój
7.2. Zarządzanie produktem
7.3. Wybrane problemy zarządzania produktami spożywczymi
7.4. Konkurencyjność produktów
Rozdział 8. Funkcje marketingowe opakowań żywności
8.1. Funkcja opakowań i ich znaczenie
8.2. Funkcje promocyjne opakowań
8.3. Znakowanie produktów spożywczych
8.4. Kierunki rozwoju opakowań żywności
Rozdział 9. Polityka cenowa
9.1. Ceny w gospodarce rynkowej
9.2. Posługiwanie się cenami w marketingu
9.3. Strategie cenowe
9.4. Strategia ceny nowego produktu
9.5. Ceny psychologiczne
9.6. Polityka cenowa firmy
9.7. Ceny jako instrument marketingu żywności
Rozdział 10. Dystrybucja żywności
10.1. Dystrybucja jako instrument marketingu
10.2. Zarządzanie sprzedażą
Rozdział 11. Promocja produktów spożywczych
11.1. Promocja mix i jej instrumenty
11.2. Opracowywanie reklamy
11.3. Budżet promocji i reklamy
11.4. Degustacje jako szczególny instrument promocji produktów spożywczych
Rozdział 12. Marketing w przedsiębiorstwie
12.1. Marketing mix
12.2. Funkcje marketingowe przedsiębiorstwa
12.3. Organizacja marketingu w przedsiębiorstwie
12.4. Planowanie marketingu
12.5. Kontrola marketingowa
Rozdział 13. Strategia i taktyka marketingu produktów spożywczych
13.1. Charakterystyka strategii i taktyki marketingu
13.2. Cele marketingowe
13.3. Rodzaje strategii marketingowych
13.4. Taktyka marketingowa
Rozdział 14. Marketing w rolnictwie
14.1. Marketing w gospodarstwach rolnych
14.2. Gospodarstwo rolne jako system marketingowy
14.3. Marketing ekologiczny
Rozdział 15. Marketing w przemyśle spożywczym
15.1. Komórki organizacyjne ds. marketingu w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego
i ich zadania
15.2. Stan marketingu w przemyśle spożywczym
Rozdział 16. Marketing w handlu żywnością
16.1. Marketing w handlu detalicznym
16.2. Marketing w handlu hurtowym
16.3. Funkcje marketingowe sklepów firmowych
Rozdział 17. Zarządzanie marketingowe
17.1. Istota zarządzania marketingowego
17.2. Zarządzanie głównymi instrumentami marketingu
Rozdział 18. Marketing wybranych produktów spożywczych .
18.1. Marketing mięsa i przetworów mięsnych
18.2. Marketing produktów mleczarskich
18.3. Marketing owoców i warzyw
18.4. Marketing cukru
Rozdział 19. Wybrane rodzaje badań marketingowych
19.1. Badania zachowań odbiorców
19.2. Badania instrumentów kształtowania podaży i popytu
19.3. Badania konkurencji
19.4. Badania produktów
19.5. Badania lokalizacyjne
19.6. Badania portfelowe produktów
Literatura
272 strony, B5, oprawa miękka