ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 98.30 93,39   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

KODEKS ŻYWNOŚCIOWY CODEX ALIMENTARIUS


WIŚNIEWSKA M./WYTYCZNE DOBREJ PRAKTYKI HIGIENICZNEJ WER. ANG. POLSKA/

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 1997, wydanie I

cena netto: 98.30 Twoja cena  93,39 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) stanowi zbiór norm i standardów dotyczących żywności.

Przetłumaczona na język polski część ogólna Kodeksu zawiera Zalecany Międzynarodowy Kodeks Praktyki – Ogólne Zasady Higieny Żywności oraz Załącznik opisujący system Analizy Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli (HACCP) i wytyczne jego stosowania. Ogólne Zasady obejmują łańcuch żywnościowy, od produkcji pierwotnej aż do ostatecznej konsumpcji, określając zalecenia i procedury dotyczące m.in. pomieszczeń, sprzętu, urządzeń, poszczególnych operacji produkcyjnych, higieny osobistej pracowników i czystości obiektów. Ważną część dokumentu stanowią zasady HACCP ustalające podstawowe wymagania przy wdrażaniu systemu oraz wytyczne ich praktycznego wykorzystania.

Tekst Kodeksu zamieszczono w dwóch wersjach językowych, co umożliwia zapoznanie się z jego brzmieniem oryginalnym.

Publikacja ułatwia skuteczne wdrożenie systemu HACCP oraz dostosowanie do ogólnych wymagań higienicznych i zaleceń opisanych w Kodeksie Żywnościowym.


WPROWADZENIE

  1. SEKCJA I – CELE
  2. SEKCJA II – ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE
    1. ZAKRES
    2. ZASTOSOWANIE
    3. DEFINICJE
  3. SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA
    1. HIGIENA OTOCZENIA
    2. HIGIENICZNA PRODUKCJA SUROWCÓW ŻYWNOŚCIOWYCH
    3. OBRÓBKA ŻYWNOŚCI, PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
    4. CZYSZCZENIE, UTRZYMANIE CZYSTOŚCI I HIGIENY PERSONELU PODCZAS PRODUKCJI PIERWOTNEJ
  4. SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA
    1. LOKALIZACJA
    2. POMIESZCZENIA I LOKALE
    3. SPRZĘT
    4. URZĄDZENIA
  5. SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH
    1. NADZOROWANIE ZAGROŻEŃ ŻYWNOŚCI
    2. KLUCZOWE ASPEKTY SYSTEMÓW NADZOROWANIA HIGIENY
    3. WYMAGANIA DOTYCZĄCE DOSTAW
    4. PAKOWANIE
    5. WODA
    6. ZARZĄDZANIE I NADZÓR
    7. DOKUMENTACJA I ZAPISY
    8. PROCEDURY WYCOFANIA
  6. SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE
    1. UTRZYMANIE I CZYSZCZENIE
    2. PROGRAMY UTRZYMANIA CZYSTOŚCI
    3. SYSTEMY NADZORU NAD SZKODNIKAMI
    4. NADZÓR NAD ODPADAMI
    5. MONITOROWANIE SKUTECZNOŚCI
  7. SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA
    1. STAN ZDROWIA
    2. CHOROBY I ZRANIENIA
    3. CZYSTOŚĆ OSOBISTA
    4. ZACHOWANIE PERSONELU
    5. OSOBY ODWIEDZAJĄCE
  8. SEKCJA VIII – TRANSPORT
    1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    2. WYMAGANIA
    3. KORZYSTANIE I UTRZYMANIE
  9. SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA
    1. IDENTYFIKACJA PARTII
    2. INFORMACJA O PRODUKCIE
    3. ZNAKOWANIE
    4. EDUKACJA KONSUMENTA
  10. SEKCJA X – SZKOLENIE
    1. ŚWIADOMOŚĆ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ
    2. PROGRAMY SZKOLENIOWE
    3. INSTRUKTAŻ I NADZÓR
    4. SZKOLENIA ODNAWIAJĄCE
  11. ZAŁĄCZNIK:
    1. SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA

100 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022