ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PORADNIK OPRACOWANIA ZASAD GMP I GHP WYTWÓRNIE ŻYWNOŚCI


JACKIEWICZ B. / Z PRZYKŁADOWO WYPEŁNIONĄ DOKUMENTACJĄ /

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2003, wydanie I

cena netto: 95.40 Twoja cena  90,63 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225) jest obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz dobrej praktyki higienicznej (GHP). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).

Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.

W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.


  1. Wstęp
  2. Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
  3. Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
  4. Zasady GMP/GHP
  5. Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
  6. Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
  7. Procedury i instrukcje
  8. Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
  9. „Księga sanitarna” wytwórni żywności do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
  10. Przykłady dokumentacji i zapisów
  11. Załączniki
    1. Akty prawne
    2. Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla wytwórni żywności
    3. Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania

114 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022