Każdy podmiot działający na rynku w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i
wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225) jest
obowiązany przestrzegać w zakładach zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz
dobrej praktyki higienicznej (GHP). Zasady te powinny być opracowane w formie
odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są
zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z
zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną
według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury,
instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie
danej czynności czy pomiaru.
Wstęp
Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
Zasady GMP/GHP
Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu
programów ogólnych
Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
Procedury i instrukcje
Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
„Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Inspekcji
Sanitarnej
Przykłady dokumentacji i zapisów
Załączniki
Akty prawne
Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla zakłady żywienia zbiorowego
Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich
przestrzegania
105 stron, B5, oprawa miękka