Od 1 maja 2004 r. każdy zakład produkujący wody i napoje ma obowiązek wdrożenia
zasad systemu HACCP. Dobrze opracowane i wprowadzone systemy GMP, GHP, HACCP zwiększają
pewność, że dołożono wszelkich starań, aby oferowane produkty spełniały
oczekiwania klientów i były dla nich bezpieczne.
Autorzy niniejszej publikacji starają się ukazać, że systemy zapewnienia i
zarządzania jakością to nie tylko „przykry” obowiązek, ale narzędzia, które w
bardzo skuteczny sposób pozwalają na sprawne zarządzanie i nadzór nad produkcją.
W poradniku omówiono każdy etap wdrażania zasad systemu HACCP, jego
przykładowy plan, analizę zagrożeń i wyznaczanie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP).
Całość została uzupełniona przykładową dokumentacją.
Wstęp
- Wody
- Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) i Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
- Zagrożenia
- Co to jest HACCP i jak go wdrożyć
- Dokumentacja systemu HACCP w produkcji spożywczej
- Jak praktycznie wdrożyć system
- Prawo europejskie
Załączniki
Literatura
132 strony, A4, oprawa miękka