Książka ma za zadanie przybliżyć problematykę związaną z zapewnieniem
bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W publikacji zwrócono szczególną uwagę na
praktyczną realizację zasad GMP/GHP oraz wdrażanie systemu HACCP będących
podstawowymi narzędziami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Autorka przedstawia w poradniku główne aspekty GMP/GHP, których
realizacja jest niezbędna w każdym obszarze produkcji, wyjaśnia na czym polega system
HACCP, szczegółowo omawia jego założenia, koncepcję i zasady oraz prezentuje etapy
wdrażania wraz z korzyściami wynikającymi z jego wprowadzenia.
W publikacji zawarto również zasady prowadzenia kontroli wewnętrznej w
zakładzie, a całość uzupełnia przykład wdrażania HACCP, słowniczek stosowanych
terminów i definicje związane z systemem HACCP.
- Od Autora
- Co oznacza skrót HACCP
- Co mówi prawo
- Na czym polega system HACCP
- Dlaczego stosujemy system HACCP
- Koncepcja i zasady systemu HACCP
- Ważne karty z historii systemu HACCP
- Co to jest zagrożenie
- Co jest niezbędne do wdrożenia systemu HACCP
- Etapy wdrażania systemu HACCP
- Od czego zacząć
- Dalsze działania „krok po kroku”
- Zalety systemu HACCP i korzyści wynikające z jego wdrożenia
- Bariery utrudniające wdrażanie systemu HACCP
- Jak utrzymać i oceniać wdrożony w zakładzie system HACCP
- Zasady prowadzenia kontroli wewnętrznej w zakładzie
- Co dalej – perspektywy systemów zarządzania jakością
- Słowniczek stosowanych terminów i definicje związane z systemem HACCP
- Piśmiennictwo
70 stron, B5, oprawa miękka