METODY BIOLOGICZNE W OCENIE JAKOŚCI
Wprowadzenie 5
Wykaz skrótów 7
Marian Filipiak
Biosensory - nowoczesne narzędzie analityczne 9
Mariusz Tichoniuk
Elektrochemiczny biosensor DNA do wykrywania bakterii chorobotwórczych w
żywności 27
Joanna Jasnowska-Małecka, Marian Filipiak
Biosensor DNA do oznaczania heterocyklicznych amin aromatycznych w żywności 42
Marta Ligaj, Sebastian Sacharowski
Wykrywanie bakterii Aeromonas hydrophila z zastosowaniem techniki multipleks PCR 60
Bartosz Rogoziński
Walidacja metod badawczych PCR i real-time PCR na przykładzie oznaczania
genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO) w żywności 79
Joanna Jasnowska-Małecka
Biologiczne metody wykrywania alergenów w żywności 100
Alina Piotraszewska-Pająk, Anna Pawlik
Ocena mikrobiologicznej jakości powietrza w magazynach Archiwum Państwowego w
Poznaniu 121
Daniela Gwiazdowska
Wykrywanie drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności za pomocą klasycznych i
szybkich metod mikrobiologicznych 137
153 strony, B5, oprawa miękka