ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PRZECIWUTLENIAJĄCE I PROUTLENIAJĄCE WŁAŚCIWOŚCI WYBRANYCH SKŁADNIKÓW


GLISZCZYŃSKA-ŚWIGŁO A. / ŻYWNOŚCI JAKO WYRÓŻNIKI JEJ JAKOŚCI

wydawnictwo: WYD UE POZNAŃ , rok wydania 2010, wydanie I

cena netto: 60.00 Twoja cena  57,00 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

PRZECIWUTLENIAJĄCE I PROUTLENIAJĄCE WŁAŚCIWOŚCI WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI JAKO WYRÓŻNIKI JEJ JAKOŚCI


Celem pracy była ocena przeciwutleniających i proutleniających właściwości składników żywności i suplementów diety.

Te mało znane zagadnienia są bardzo istotne zarówno w aspekcie teoretycznym, jak i praktycznym. Nieznany jest zwłaszcza wpływ wzajemnego oddziaływania przeciwutleniającego i proutleniającego składników żywności w różnych warunkach pH środowiska. Autorka podjęła się wyjaśnienia tych trudnych zagadnień oddziaływań flawonoidów, witamin i innych substancji zawartych w żywności.


Spis treści:

Lista skrótów i symboli    4
1. WSTĘP    7
2. KONCEPCJA PRACY I ZAKRES BADAŃ   12

3. PRZEDMIOT I METODY BADAŃ    14

4. AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA WYBRANYCH ROŚLINNYCH ZWIĄZKÓW FENOLOWYCH     25
4.1. Stres oksydacyjny i mechanizmy działania naturalnych przeciwutleniaczy     25
4.2. Właściwości flawonoidów    28
4.2.1. Spożycie, metabolizm i biodostępność flawonoidów    32
4.2.2. Flawonoidy w produktach handlowych    41
4.3. Znaczenie związków fenolowych pochodzenia roślinnego w kształtowaniu i ochronie jakości żywności    43
4.4. Aktywność przeciwutleniająca wybranych katechin    50
4.5. Aktywność przeciwutleniająca barwników roślinnych – antocyjanów i betacyjanów     55
4.6. Aktywność przeciwutleniająca głównych flawonów tarczycy bajkalskiej     73
4.7. Podsumowanie    77

5. AKTYWNOŚĆ PROUTLENIAJĄCA WYBRANYCH FLAWONOIDÓW    80
5.1. Mechanizmy proutleniającego działania flawonoidów    80
5.2. Aktywność proutleniająca wybranych katechin    86
5.3. Aktywność proutleniająca cyjanidyny    93
5.4. Podsumowanie    100

6. AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA WYBRANYCH WITAMIN, PTERYDYN, CYSTEINY I GLUTATIONU    102
6.1. Aktywność przeciwutleniająca wybranych witamin    102
6.1.1. Aktywność przeciwutleniająca kwasu askorbinowego i ?-tokoferolu     103
6.1.2. Aktywność przeciwutleniająca TEAC i FRAP wybranych witamin rozpuszczalnych w wodzie    108
6.1.3. Aktywność przeciwutleniająca witaminy B1    111
6.1.4. Aktywność przeciwutleniająca witaminy B6 i jej głównego metabolitu kwasu pirydoksynowego    113
6.1.5. Aktywność przeciwutleniająca witaminy B9    117
6.2. Aktywność przeciwutleniająca wybranych pterydyn    130
6.3. Aktywność przeciwutleniająca cysteiny i glutationu    132
6.4. Podsumowanie    135

7. ODDZIAŁYWANIA POMIĘDZY ZWIĄZKAMI WYKAZUJĄCYMI WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE    138
7.1. Oddziaływania pomiędzy związkami fenolowymi i innymi składnikami żywności wpływające na ich aktywność przeciwutleniającą    138
7.2. Oddziaływania pomiędzy kwasem askorbinowym i innymi przeciwutleniaczami wpływające na ich aktywność przeciwrodnikową    141
7.2.1. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową kwercetyny     142
7.2.2. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową 3-O-glukozydu cyjanidyny    146
7.2.3. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową rutyny     148
7.2.4. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową narynginy i hesperydyny     152
7.2.5. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową glutationu i cysteiny     157
7.3. Wpływ kwasu askorbinowego na aktywność przeciwrodnikową ekstraktów herbaty czarnej i zielonej    160
7.4. Oddziaływania pomiędzy flawonoidami i witaminą B1 wpływające na ich aktywność przeciwrodnikową    167
7.5. Podsumowanie    169

8. AKTYWNOŚĆ PRZECIWUTLENIAJĄCA WYBRANYCH PRODUKTÓW POCHODZENIA ROŚLINNEGO ORAZ PREPARATÓW WITAMINOWYCH    172
8.1. Spożycie owoców i warzyw oraz soków owocowych i warzywnych w Polsce     173
8.2. Warzywa krzyżowe jako źródło związków biologicznie aktywnych     175
8.2.1.    Zawartość związków fenolowych ogółem i witaminy C oraz aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów z brokułów    179
8.3. Soki owocowe jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy    184
8.3.1. Zawartość związków fenolowych i witaminy C oraz całkowita aktywność przeciwrodnikowa soków i napojów owocowych    187
8.4. Oleje roślinne jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy    196
8.4.1. Zawartość tokoferoli i związków fenolowych ogółem oraz całkowita aktywność przeciwrodnikowa wybranych olejów roślinnych    198
8.5. Rynek witamin i suplementów diety w Polsce    199
8.5.1. Aktywność przeciwutleniająca preparatów witaminowych    201
8.6. Podsumowanie    204

9. ZNACZENIE BADAŃ NAD WŁAŚCIWOŚCIAMI PRZECIWUTLENIAJĄCYMI I PROUTLENIAJĄCYMI SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI I SUPLEMENTÓW DIETY    206

LITERATURA    208
SPIS RYSUNKÓW    254
Summary    258


260 stron, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022