W Kompendium rolnictwa ekologicznego po wstępie, rysie historycznym i
omówieniu uwarunkowań przyrodniczych tego przyjaznego człowiekowi modelu produkcji,
przedstawiono zasady uprawy roślin, omówiono rolę łąk i pastwisk w krajobrazie i
kształtowaniu bioróżnorodności oraz produkcję na nich paszy.
Ponadto szczegółowo nakreślono zasady chowu i żywienia zwierząt. Finalną
część stanowią rozdziały opisujące metody produkcji żywności i przetwórstwa
płodów rolnych oraz znaczenie systemu rolnictwa ekologicznego w zachowaniu krajobrazu i
kształtowania środowiska naturalnego. Wskazano również
na możliwość szerokiego wykorzystania gospodarstw ekologicznych w agroekoturystyce.
Z recenzji prof. dr hab. Urszuli Prośby-Białczyk
1. Wstęp 7
2. Rozwój rolnictwa ekologicznego - rys historyczny, Janina Błażej
8
3. Uwarunkowania prawne funkcjonowania gospodarstw ekologicznych,
Janina Błażej 18
4. Przyrodnicze i ekonomiczne uwarunkowania ekologicznej produkcji rolniczej,
Janina Błażej 34
5. Fenologia i wpływy kosmiczne w rolnictwie ekologicznym, Czesława
Trąba, Paweł Wolański 45
6. Zasady produkcji roślinnej w gospodarstwach ekologicznych, Janina
Błażej, Marta Pisarek 58
6.1. Zmianowanie i plodozmian, Janina Błażej 58
6.2. Zasady uprawy roli i nawożenia, Janina Błażej 76
6.3. Dobór odmian, Janina Błażej 94
6.4. Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym, Marta Pisarek 96
7. Łąki i pastwiska w gospodarstwach ekologicznych, Czesława
Trąba, Paweł Wołański 111
7.1. Funkcje ekologiczne użytków zielonych 111
7.2. Pakiety programu rolnośrodowiskowego do wykorzystania w gospodarstwach ekologicznych
132
7.3. Roślinność ląk i pastwisk w gospodarstwach ekologicznych 134
7.4. Nawożenie łąk w gospodarstwach ekologicznych 149
7.5. Zbiór i konserwacja runi z użytków zielonych w gospodarstwach ekologicznych 157
7.6. Wypas bydła w gospodarstwach ekologicznych 164
7.7. Przemienne użytki zielone 173
7.8. Odnawianie ląk i pastwisk ekologicznych 175
8. Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, Zofia
Sokołowicz, Jadwiga Lechowska 181
8.1. Podstawowe różnice między konwencjonalną a ekologiczną produkcją zwierzęcą
181
8.2. Dobór zwierząt do chowu w gospodarstwach ekologicznych 182
8.2.1. Pochodzenie zwierząt 182
8.2.2. Gatunki i rasy zwierząt użytkowane w gospodarstwach ekologicznych 183
8.3. Dobrostan zwierząt w gospodarstwach ekologicznych 185
8.4. Specyfika żywienia poszczególnych gatunków zwierząt utrzymywanych w
gospodarstwach ekologicznych 196
8.4.1. Żywienie bydła 196
8.4.2. Żywienie owiec 203
8.4.3. Żywienie trzody chlewnej 205
8.4.4. Żywienie drobiu 207
9. Ekologiczne przetwórstwo płodów rolnych, Janina Błażej 215
10. Marketing rolnictwa ekologicznego, Janina Błażej 221
11. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla zachowania walorów przyrodniczych
środowiska, Czesława Trąba, Paweł Wolański 227
12. Agroekoturystyka, Marta Pisarek 231
Załączniki 238
Załącznik 1. Wykaz nasion materiału siewnego i wegetatywnego materiału
rozmnożeniowego wyprodukowanego metodami ekologicznymi prowadzony przez Głównego
Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa [aktualizacja 7.12.2010] 238
Załącznik 2. Wykaz dostawców ekologicznego materiału siewnego 252
236 stron, oprawa miękka
@p