Łakomstwo
Historia grzechu głównego
Ta książka to zaproszenie do podróży pełnej smaków.
To wyprawa do mitycznych krain, gdzie jedzenie samo wpada do ust, gdzie ucztuje się z
iście rabelaisowskim apetytem.
Jednocześnie jest to refleksja nad wieloznacznością jednego z siedmiu grzechów
głównych.
Jak bowiem rozumieć łakomstwo? Czy jest ono tożsame z żarłocznością, którą
Kościół i dobre obyczaje potępiają od czasów średniowiecza? Czy może jest sztuką
rozkoszowania się dobrym jadłem, kultywowaną przez dystyngowanych smakoszy? A może
typową dla dzieci skłonnością do objadania się słodyczami? Oto niektóre z pytań
rozpatrywanych na kartach tej książki.
Przez stulecia Europejczycy kojarzyli dobrobyt z tłustymi posiłkami, naszych
przodków ekscytowała czekolada (która siała niemały zamęt w klasztorach), a sylwetka
o apetycznych krągłościach stanowiła niegdyś atut damskiej urody. Nawet Kościół
katolicki spoglądał przychylnie na przyjemności kulinarne, narażając się na ostra
krytykę ze strony protestantów. Paradoksalnie, współcześnie grzech ten uległ
laicyzacji. Obsesja na punkcie szczupłości doprowadziła do tego, ze moralizatorskie
kazania przeciw łakomstwu wygłaszają dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia.
224 strony, Format: 18.0x22.0cm, oprawa: gąbka