Smaczne, jak nigdzie indziej!
Polską specjalnością są pasztety z dziczyzny, kiszone ogórki i kapusta, żury,
marynowane grzybki oraz dania z ryb, a z ciast: pierniki, mazurki i sękacz. W książce
omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą.
Dobrą tradycją się staje dbanie o lokalne smaki, coraz więcej restauracji i gospód
wprowadza regionalne dania do swojego menu. Dzięki temu moskole, bryjka, kwaśnica,
haluski, modra kapusta, kołduny i knysze nie zginą całkiem z naszych talerzy.
W książce omówione są: kuchnia śląska, góralska, wielkopolska, kaszubska, podlaska,
Warmii i Mazur, kresowa, małopolska, mazowiecka i kujawska. Sprawdźcie, znajduje się tu
Wasza ulubiona potrawa, jeśli nie - przyślijcie jej opis do nas. Ocalmy przed
zapomnieniem i rozpowszechniajmy przysmaki różnych kuchni. Otwarcie Polski na świat
powoduje, że powinniśmy dziś, jak nigdy dotąd, dbać o kulinarne dziedzictwo.
Polska mikroflora sprawia, że kapusta i grzyby kwaszą się, powstaje zsiadłe mleko, a z
niego twaróg i kwaśna śmietana. Mięso podczas marynowania nabiera specyficznego smaku,
podobnie dziczyzna dojrzewająca w skórach. To temu niewidzialnemu czynnikowi
zawdzięczają swój niepowtarzalny smak polskie wędliny. Czysta chemicznie polska
ziemia, naturalne sposoby żywienia zwierząt sprawiają, że wołowina, cielęcina,
jagnięcina oraz wieprzowina mają znakomity smak. W naszych sadach rosną jeszcze stare
odmiany jabłek, grusz i śliwek, których owoce nadają wielu potrawom polski smak.
Liczne lasy, jeziora, stawy i czyste rzeki dostarczają ryb, raków, grzybów, jagód i
wielkiego bogactwa dziczyzny, niespotykanych w innych kuchniach europejskich
192 strony, oprawa twarda