|
MITY NAUKA MAGICZNE WŁAŚCIWOŚCI DZIKICH RÓŻ ŚW.HILDEGARDY
CEGLIŃSKA A. CACAK-PIETRZAK G. wydawnictwo: ATLA 2 , rok wydania 1999, wydanie I cena netto: 27.90 Twoja cena 26,51 zł + 5% vat - dodaj do koszyka W niniejszej książce zawarto dane na temat składu chemicznego i wartości odżywczej
orkiszu, szarłatu i komosy ryżowej oraz ich wpływu na funkcjonowanie organizmu. Na
podstawie aktualnych badań naukowych starano się zweryfikować powszechnie panujące
opinie na temat ich "magicznych" właściwości.
Alicja Ceglińska jest doktorem habilitowanym nauk rolniczych w
zakresie technologii żywności i żywienia - technologia zbóż. W kręgu zainteresowań
zawodowych Autorki znajdują się zagadnienia dotyczące oceny wartości technologicznej
nowych odmian zbóż, a także produkcji piekarsko-ciastkarskiej. W latach 1980-1996 była
zatrudniona na stanowisku hodowcy w Hodowli Roślin DANKO. W tym okresie przyczyniła się
do wyhodowania kilku odmian zbóż: żyta (Amilo), pszenicy (Juma, Mobela) oraz pszenżyta
(Eldorado, Fidelio, Disco). Obecnie pracuje na stanowisku profesora nadzwyczajnego w
Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności,
którego jest absolwentką. Od 2000 r. kieruje Zakładem Technologii Zbóż. Jej dorobek
naukowo-dydaktyczny stanowi około 160 publikacji w podręcznikach szkolnych, czasopismach
naukowych i branżowych oraz wypromowanie 51 magistrów lub inżynierów w zakresie
technologii żywności i żywienia lub towaroznawstwa. Jest członkiem wielu organizacji
(Związek Twórców Odmian Roślin Uprawnych, Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa,
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności) oraz rad programowych (Międzywydziałowe
Studium Towaroznawstwa, "Przegląd Piekarsko-Cukierniczy"). Za osiągnięcia
naukowo-dydaktyczne i organizacyjne była wyróżniana nagrodami rektora SGGW oraz
Srebrnym Krzyżem Zasługi.
Grażyna Cacak-Pietrzak jest doktorem nauk rolniczych w zakresie
technologii żywności i żywienia - technologia zbóż. Zainteresowania zawodowe Autorki
skupiają się na zagadnieniach szeroko rozumianej technologii zbóż, a w szczególności
dotyczą oceny wartości technologicznej nowych odmian pszenicy z uprawy ekologicznej,
wpływu stosowanych w uprawie zabiegów agrotechnicznych na wartość technologiczną
zbóż, obejmują problemy związane z przechowywaniem i przemiałem zbóż. Autorka jest
absolwentką Wydziału Technologii Żywności Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Obecnie
pracuje na stanowisku adiunkta w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na
Wydziale Nauk o Żywności. Jej dorobek naukowo-dydaktyczny obejmuje około 140 publikacji
w podręcznikach szkolnych, czasopismach naukowych i branżowych oraz wypromowanie 35
magistrów lub inżynierów w zakresie technologii żywności i żywienia lub
towaroznawstwa. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Za
osiągnięcia naukowe i dydaktyczne była nagradzana przez rektora SGGW.
170 stron, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|