Kuchnia dawnych Prus Wschodnich.
Na kartach tej książki znajdą Państwo smaki dawno zapomnianych potraw. Autor
wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także
wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia
przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ
dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z
nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał
"ziarnko do ziarnka", aż "uzbierała mu się miarka" w postaci tej
książki. Podstawą kuchni Prus Wschodnich są składniki najłatwiej na ich terenach
dostępne - mięso (często dziczyzna), oczywiście ryby, grzyby, warzywa, owoce, zboża i
doskonały nabiał. Kuchnia ta była mieszaniną wielu tradycji - najprawdopodobniej
kołatały się w niej jeszcze pozostałości kuchni pogańskich Prusów, na nie nałożyły
się polskie zwyczaje żywieniowe, a następnie niemieckie - zarówno przyniesione przez
rycerzy z czarnym krzyżem na białych płaszczach, jak i późniejszych niemieckich
osadników. Wszystkie te odrębne tradycje i zwyczaje powoli złączyły się w jeden,
niepowtarzalny wzór i smak - kuchnię Prus Wschodnich. Mamy nadzieję, że przepisy
zawarte w książce staną się inspiracją dla szefów kuchni mazurskich i warmińskich
restauracji, karczm itp. przybytków gdzie głodnego karmią, i dzięki temu, zgłodniali
turyści będą mogli sami poczuć Smak dawnych Mazur... Przepisy opracował i opatrzył
wyczerpującym wstępem, mówiącym o historii i tradycji kulinarnej tych ziem - znakomity
tłumacz - Rafał Wolski. Ozdobą są autentyczne zdjęcia z początku XX wieku,
pokazujące Mazury jakich już nie ma i ich mieszkańców. Obrazu dopełnia wyjątkowo
staranna szata graficzna.
144 strony, oprawa twarda, Format: 17.0x24.0cm
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !.