Lista kontrolna jest narzędziem pracy auditora wewnętrznego każdego
zakładu wdrażającego system HACCP i stanowi zbiór problemów, które należy
rozważyć podczas oceny skuteczności funkcjonowania systemu.
Przedstawioną w niniejszym opracowaniu Listę powinno się traktować jako wzór i
pomysł do stworzenia własnej propozycji mającej zastosowanie w konkretnym przykładzie.
Prezentowana Lista jest na tyle uniwersalna, że można ją wykorzystać w każdym
przedsiębiorstwie, zawiera bowiem treści, jakie ze względu na obowiązujące w Polsce
prawo każdy podmiot gospodarczy powinien wziąć pod uwagę.
Lista kontrolna składa się z kilku oddzielnych arkuszy umieszczonych na
kolejnych stronach, a dotyczą one następujących obszarów, według cyklu życia
produktu:
- Procesy przyjęcia i przechowywania
- Procesy produkcyjne
- Procesy pakowania
- Procesy magazynowania wyrobu gotowego
- Procesy transportu wyrobu gotowego.
Stosownie do zapisów ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności
i żywienia, duże podmioty branży spożywczej obowiązane są wdrożyć z dniem 1
stycznia 2004 r. system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).
Przygotowana nowelizacja ustawy rozszerza ten obowiązek również na małe i średnie
podmioty z dniem wejścia Polski do UE. W obecnym stanie prawnym małe podmioty
obowiązane są opracować instrukcje dobrych praktyk higienicznych i sanitarnych.
Oferujemy unikatowe narzędzia przygotowane przez audytorów HACCP i specjalistów
SANEPID-u w formie umożliwiającej samodzielne wdrożenie procedur, ich stosowanie i
dokumentowanie, zgodnie z wymogami przepisów obowiązującego prawa.
dr Małgorzata Wiśniewska - pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału
Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, autorka i współautorka publikacji i prac
poświęconych problematyce zarządzania i zapewnienia jakości, m.in. w przemyśle
spożywczym. Prowadzi zajęcia dotyczące norm ISO serii 9000 oraz Total Quality
Magagement dla różnych grup i środowisk (studia dzienne, zaoczne, podyplomowe, MBA),
posiada kwalifikacje auditora wiodącego systemu jakości oraz doświadczenie jako
szkoleniowiec i doradca w polskich przedsiębiorstwach produkcyjnych. Specjalizuje się w
problematyce dotyczące zapewnienia jakości przedsiębiorstw przemysłu spożywczego.
59 stron, A4, oprawa miękka