ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 107.50 102,13   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PORADNIK OPRACOWANIA ZASAD GMP I GHP MAŁA GASTRONOMIA


JACKIEWICZ B. / Z PRZYKŁADOWO WYPEŁNIONĄ DOKUMENTACJĄ /

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2004, wydanie I

cena netto: 107.50 Twoja cena  102,13 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zgodnie z ustawą z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, póz. 634 z późn. zm.) oraz przepisami wykonawczymi, zakłady branży żywnościowej powinny funkcjonować według zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP (Good Manufacturing Practice/Good Hygienic Practice). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, a następnie wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem mają być zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).

Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania. Drugą część książki stanowi opracowana przez autorkę - specjalistę do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej

- przykładowa dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej dla małej gastronomii. Przykład zawiera procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich formularzach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.

Poradnik jest dostępny także z przykładową dokumentacją dla:

- sklepu spożywczego,

- zakładów żywienia zbiorowego,

- piekarni,

- wytwórni żywności,

- środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.


  1. Wstęp
  2. Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
  3. Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
  4. Zasady GMP/GHP
  5. Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu programów ogólnych
  6. Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
  7. Procedury i instrukcje
  8. Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
  9. „Księga sanitarna” zakładu branży żywnościowej do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
  10. Przykłady dokumentacji i zapisów
  11. Załączniki
    1. Akty prawne
    2. Przykład dokumentacji sanitarnej utworzonej dla zakładu małej gastronomii
    3. Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania

104 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022