ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PORADNIK OPRACOWANIA ZASAD GMP I GHP ŚRODKI SPOŻYWCZE POCHODZENIA ZW.


DOMŻALSKA B. / Z PRZYKŁADOWO WYPEŁNIONĄ DOKUMENTACJĄ /

wydawnictwo: ODDK , rok wydania 2004, wydanie I

cena netto: 107.40 Twoja cena  102,03 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zgodnie z ustawą z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. Nr 63, poz. 634 z późn. zm.) oraz przepisami wykonawczymi do niej, działania w zakładach branży żywnościowej muszą odbywać się według zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP (Good Manufacturing Practice, Good Hygienic Practice). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).

Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.

W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej dla zakładu przetwórstwa i obrotu mięsem i rybami. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.


 

  1. Wstęp
  2. Wykaz krajowych aktów prawnych ustalających warunki zdrowotne i regulujących wymagania dla podmiotów produkujących/lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego.
  3. Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
  4. Prowadzenie dokumentacji i zapisów – procedury, instrukcje, formularze robocze.
  5. Ogólne wymagania dla zakładów konieczne do spełnienia przy tworzeniu w ramach GMP/GHP tzw. programów ogólnych – programów wstępnych – procedur SSOP.
  6. Zestawienie dokumentów wymaganych do przedłożenia Inspekcji Weterynaryjnej oraz ogólne zasady tworzenia i przechowywania dokumentów kontroli wewnętrznej
  7. Literatura
  8. Wzory wymaganych zaświadczeń i dokumentów
  9. Procedury operacyjne dla utrzymania stanu sanitarnego SSOP
  10. Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich przestrzegania

124 strony, B5, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022