Zgodnie z ustawą z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
(Dz.U. Nr 63, poz. 634 z późn. zm.) oraz przepisami wykonawczymi do niej, działania w
zakładach branży żywnościowej muszą odbywać się według zasad Dobrej Praktyki
Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP (Good Manufacturing Practice, Good
Hygienic Practice). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i
instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie
wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z
zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną
według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej dla zakładu przetwórstwa i obrotu mięsem i
rybami. Przykład zawiera opracowane procedury, instrukcje i zapisy na odpowiednich
kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie danej czynności czy pomiaru.
- Wstęp
- Wykaz krajowych aktów prawnych ustalających warunki zdrowotne i regulujących
wymagania dla podmiotów produkujących/lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze
pochodzenia zwierzęcego.
- Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów – procedury, instrukcje, formularze
robocze.
- Ogólne wymagania dla zakładów konieczne do spełnienia przy tworzeniu w
ramach GMP/GHP tzw. programów ogólnych – programów wstępnych – procedur SSOP.
- Zestawienie dokumentów wymaganych do przedłożenia Inspekcji Weterynaryjnej
oraz ogólne zasady tworzenia i przechowywania dokumentów kontroli wewnętrznej
- Literatura
- Wzory wymaganych zaświadczeń i dokumentów
- Procedury operacyjne dla utrzymania stanu sanitarnego SSOP
- Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z
zapisami ich przestrzegania
124 strony, B5, oprawa miękka