Zgodnie z ustawą z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
(Dz.U. Nr 63, poz. 634 z późn. zm.) oraz przepisami wykonawczymi do niej, działania w
zakładach branży żywnościowej muszą odbywać się według zasad Dobrej Praktyki
Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP (Good Manufacturing Practice, Good
Hygienic Practice). Zasady te powinny być opracowane w formie odpowiednich procedur i
instrukcji, wdrożone i realizowane, czego potwierdzeniem są zapisy (udokumentowanie
wykonanych czynności zgodnie z procedurą bądź instrukcją).
Niniejszy poradnik przedstawia sposób opracowania programów działań z
zastosowaniem zasad GMP/GHP i ich wdrażania.
W drugiej części autorka, specjalista do spraw nadzoru nad żywnością
Państwowej Inspekcji Sanitarnej, opracowała przykładową dokumentację sanitarną
według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej. Przykład zawiera opracowane procedury,
instrukcje i zapisy na odpowiednich kartach i protokołach, potwierdzające wykonanie
danej czynności czy pomiaru.
- Wstęp
- Podstawy ustawodawstwa Unii Europejskiej w zakresie higieny żywności
- Bezpieczeństwo żywności w krajowym prawie żywnościowym
- Zasady GMP/GHP
- Wymagania w ramach zasad GMP/GHP, które należy uwzględnić przy opracowywaniu
programów ogólnych
- Kto musi stosować zasady GMP/GHP, a kto wdrożyć system HACCP?
- Procedury i instrukcje
- Zasady GMP/GHP – Programy ogólne
- „Księga sanitarna” zakładu do przedłożenia Inspekcji Sanitarnej
- Przykłady dokumentacji i zapisów
- Załączniki
- Akty prawne
- Przykład dokumentacji sanitarnej
- Dokumentacja sanitarna według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej wraz z zapisami ich
przestrzegania
96 stron, B5, oprawa miękka