"Prawo żywnościowe jest gałęzią prawa nową, wyodrębniającą się stopniowo
[...]. Powstała potrzeba naukowego, systemowego ujęcia założeń i zasad tego prawa
[...]. Z tego punktu widzenia praca profesor Korzyckiej-Iwanow jest pracą pionierską,
gdyż podejmuje próbę nie tylko uporządkowania ogromnego materiału normatywnego, ale
nadto daje koncepcyjny zarys myśli przewodnich tego prawa. Praca ma ogromne znaczenie z
punktu widzenia potrzeb praktyki. Jest bowiem swego rodzaju przewodnikiem po materiale
normatywnym nie tylko polskim, ale także unijnym; to ostatnie jest prawnikom polskim
zazwyczaj nieznane [...]. Praca jest niezwykle wartościowa, i to zarówno z naukowego,
jak i praktycznego punktu widzenia".
(fragmenty recenzji)
Prof. dr hab. Andrzej Stelmachowski (Uniwersytet Warszawski)
Stan prawny na 1 września 2007 roku.
Dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow - profesor na Wydziale Prawa i Administracji
Uniwersytetu Warszawskiego, kierownik Pracowni Prawa Żywnościowego. Autorka wielu prac z
zakresu prawa rolnego, własności intelektualnej w rolnictwie, prawa żywnościowego.
Członek Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów, a także Europejskiego
Stowarzyszenia Prawa Rolnego i Komitetu Biotechnologii PAN, stypendystka Fulbrighta
(Senior Research Grant) w Indiana University (USA), zastępca przewodniczącego Kolegium
Naukowego ds. Jakości Produktów Żywnościowych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
członek Rady Naukowej "European Food and Feed Law Review".
239 stron, A5, miękka oprawa