Prawo żywnościowe jest nową, dynamicznie rozwijającą się dziedziną
prawa; ma ścisłe powiązania z prawem rolnym, handlowym i konsumenckim.
Wykształciły się już zasady ogólne i terminologia tego prawa, osadzone w
prawie międzynarodowym, wspólnotowym i krajowym. Część szczegółową tworzą
regulacje dotyczące poszczególnych dziedzin prawa żywnościowego, których przykłady
prezentowane są w niniejszej pracy zbiorowej.
O Autorach
Uwagi wstępne
Małgorzata Korzycka-Iwanow, Prawo żywnościowe - nowa dziedzina prawa
Renata Patoka, Problematyka suplementów diety
Anna Szajkowska, Zasada ostrożności w prawie żywnościowym Unii Europejskiej
Michał Szymaniak, Żywność produkowana metodą rolnictwa ekologicznego.
Kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym
Robert Taras, Regulacje prawne dotyczące oznaczeń geograficznych i nazw
pochodzenia produktów rolnych i artykułów rolno-spożywczych
Paweł Wojciechowski, Wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności
Iwona Wrześniewska-Wal, Znakowanie żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO)
184 strony, oprawa miękka