ksiazki24h.pl
wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 55.90 53,11   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki

PSYCHOLOGIA ODŻYWIANIA SIĘ OD ZDROWYCH DO ZABURZONYCH ZACHOWAŃ


JANE OGDEN

wydawnictwo: WYD UJ , rok wydania 2011, wydanie I

cena netto: 55.90 Twoja cena  53,11 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.

Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego.

Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.


Jane Ogden jest profesorem psychologii zdrowia na Uniwersytecie Surrey w Wielkiej Brytanii. Opublikowała ponad 100 artykułów i kilka książek. Obecnie przedmiotem jej zainteresowań badawczych jest kontrola zachowań żywieniowych, medyczne i chirurgiczne metody leczenia otyłości, zagadnienia związane ze zdrowiem kobiety oraz rola języka w relacjach między lekarzem a pacjentem.


Spis treści:

 

Spis ilustracji IX
Przedmowa (Janet Polivy) XI
Podziękowania XIV

Rozdział 1

Wprowadzenie 1
Cel książki 2
Zakres tematyczny książki 2
Układ książki 3
Lektura uzupełniająca 5

 

Rozdział 2

Zdrowe odżywianie się 9
Co to jest zdrowe odżywianie się? 9
Wpływ sposobu odżywiania się na powstawanie chorób 12
Rola odżywiania się w leczeniu chorób 17
Kto się zdrowo odżywia? 21
Znaczenie troski o zdrowie 29
Uwaga na temat pomiaru sposobu żywienia 30
Wnioski 31

 

Rozdział 3

Wybory żywieniowe 33
Rozwojowe modele wyborów żywieniowych 35
Poznawcze modele wyborów żywieniowych 46
Psychofizjologiczne modele wyborów żywieniowych 52
Wnioski 65

 

Rozdział 4

Znaczenie pożywienia 67
Systemy klasyfikacji pożywienia 68
Pożywienie jako manifestacja Ja 70
Pożywienie jako forma interakcji społecznych 73
Pożywienie jako tożsamość kulturowa 75
Pomiar przekonań na temat znaczenia pożywienia 79
Wnioski 80

 

Rozdział 5

Znaczenie wymiarów ciała 81
Sposób przedstawiania kobiet i mężczyzn w mediach 81
Znaczenie płci 86
Znaczenie wymiarów ciała 87
Wnioski 92

Rozdział 6

Niezadowolenie z ciała 93
Co oznacza niezadowolenie z ciała? 93
Kto jest niezadowolony z własnego ciała? 96
Przyczyny niezadowolenia z ciała 102
Konsekwencje niezadowolenia z ciała 108
Wnioski 110

Rozdział 7

Stosowanie diety 113
Stosowanie diety w kontekście historycznym 113
Przemysł związany z odchudzaniem 118
Jaka jest istota stosowania diety? 124
Dieta i przejadanie się 127
Konsekwencje stosowania diety 135
Problemy związane z teorią ograniczeń dietetycznych 139
Wnioski 143

 

Rozdział 8

Otyłość 145
Co to jest otyłość? 145
Rozpowszechnienie otyłości 148
Konsekwencje otyłości 149
Przyczyny otyłości 153
Teorie fizjologiczne 153
Środowisko sprzyjające otyłości 160
Problemy związane z badaniami nad otyłością 174
Wnioski 176

 

Rozdział 9

Leczenie otyłości 179
Przekonania lekarzy na temat otyłości 179
Interwencje dietetyczne 181
Czy otyłość należy w ogóle leczyć? 186
Alternatywne metody terapii 190
Przypadki udanego schudnięcia 201
Zapobieganie otyłości 206
Wnioski 209

 

Rozdział 10

Zaburzenia odżywiania się 211
Anoreksja psychiczna 211
Konsekwencje anoreksji psychicznej 220
Bulimia psychiczna 225
Konsekwencje bulimii psychicznej 232
Przyczyny zaburzeń odżywiania się 234
Wnioski 254

 

Rozdział 11

Leczenie zaburzeń odżywiania się 257
Terapia psychoanalityczna 258
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT) 263
Terapia rodzinna 267
Leczenie szpitalne 271
Zintegrowana koncepcja leczenia 278

 

Rozdział 12

Zintegrowany model odżywiania się 281
Podsumowanie literatury poświęconej odżywianiu się 282
Wspólne wątki w badaniach nad zachowaniami żywieniowymi 285
Zintegrowany model odżywiania się 291
Wnioski 292

Bibliografia 293
Indeks nazwisk 349
Indeks rzeczowy 361


402 strony, B5, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
 

- PAMIĘC CIAŁA JA CIELESNE W RELACJI PRZYWIĄZANIA I W TRAUMIE
SAKSON-OBADA O.

- JA CIELESNE OD NORMY DO ZABURZEŃ
SAKSON-OBADA O. MIRUCKA B.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. 2012-2022